Rg: a FIG igen jót tett a magyar olimpiai esélyekkel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.24. 17:43
null
Három magyar rg-s utazik a vb-re – közülük Vass Dórának van reális esélye, hogy a következő kvalifikációs szakaszba lépjen (Fotó: Földi Imre)
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) közzétette a tornasportok olimpiai kvalifikációs rendszerének új (és várhatóan végső) változatát. Az augusztusi változtatások ritmikus gimnasztikában magyar szempontból kifejezetten kedvezők.

Az olimpiai egyéni versenyre huszonhat tornász kvalifikálhatja magát. Tizenöten a szeptemberi, stuttgarti kvalifikációs világbajnokságról jutnak ki, az összetett döntő eredménye alapján. Hárman kontinentális kvótát kapnak, egy tornász szabadkártyával kerül ki, míg hatan a 2016-os, riói előolimpiai tesztversenyről jutnak tovább. Egy hely a házigazda Brazíliáé.

A változtatás az előolimpiai tesztversenyt érinti. Az első számú magyar rg-s, Vass Dóra valószínűleg itt szerezhet kvótát, mivel a közvetlen kvalifikációra reálisan nincs esélye, az viszont meglepetés lenne, ha az előolimpiára nem jutna ki.

A tesztversenyre a vb 1-15. helyezettjei utáni 22 legjobb helyezést elért ritmikus gimnasztikázó jut ki a stuttgarti világbajnokságról, de olyan nemzet már nem kvalifikálhatja magát az előolimpiára, amelynek egy (vagy maximális számú, két) versenyzője bekerült az első tizenötbe.

Mivel csak nagyon kevés olyan ország van – Oroszország, Fehéroroszország, Izrael és esetleg Ukrajna –, amely két top tizenötös tornászt tud adni, a középmezőny elejének második számú versenyzői kiesnek az olimpiai versenyfutásból. Az a nyolc-tíz tornász, aki így kikerül a kvótaesélyesek köréből, közvetlen riválisa Vass Dórának. A tesztversenyről a korábban kvótát még nem szerzett legjobb hat rg-s jut ki az olimpiára.

A csapatversenyben már nincsenek magyar esélyek, miután a 2014-es, izmiri világbajnokságon a magyar kéziszercsapat nem kvalifikálta magát Stuttgartba (ehhez az első 24-ben kellett volna végezni). Tíz csapat a stuttgarti világbajnokságról jut ki (az első nyolc és van még két kontinentális kvóta), három az előolimpiai tesztversenyről, egy kvóta pedig a házigazda Brazíliáé.

RIO 2016
RITMIKUS GIMNASZTIKA, OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓ
EGYÉNI
15 hely:
a stuttgarti vb összetett döntőjének 1-15. helyezettje
6 hely: kijutók a 2016-os, riói előolimpiai tesztversenyről
3 hely: kontinentális kvóták száma (valószínűleg csak 2-re – Afrika, Óceánia – lesz szükség, ebben az esetben a felszabaduló helyet is a tesztversenyen osztják ki)
1 hely: szabadkártya
1 hely: a házigazda Brazília kvótája
Országonként legfeljebb két tornász juthat ki. A 15 közvetlen kvalifikációs hely az adott olimpiai bizottságot illeti (kiválaszthatják, ki lesz a riói indulójuk). A 6 pótkvalifikációs hely névre szól.

ÓVATOS GYŐZTES

Augusztus 23-án a kazanyi világkupadöntő fináléival végződött a 2015-ös vk-sorozat, melynek abszolút győztese az oroszok kétszeres összetett világbajnoka, a budapesti versenyt is megnyerő Jana Kudrjavceva lett. Úgy is, hogy a vk-finéléban egy hibája miatt megelőzte honfitársa, Margarita Mamun – az összetett verseny után Kudrjavcevát az oroszok gyorsan ki is vonták a forgalomból, miután begyulladt a bokája a túlterheléstől, és a szakmai stáb nem akart kockáztatni a vb előtt egy sérülést.

RG VK-SOROZAT, AZ EGYÉNI ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNY
1. Jana Kudrjavceva (Oroszország) 120 pont
2. Margarita Mamun (Oroszország) 110
3. Alekszandra Szoldatova (Oroszország) 95
4. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 70
5. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 64
6. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 53

KÉZISZERCSAPAT ÖSSZETETT VÉGEREDMÉNY
1. Oroszország 120 pont
2. Olaszország 88
3. Bulgária és Izrael 87.5-87.5
5. Spanyolország 78
6. Fehéroroszország 75

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik