Pjongcsang 2018: Bach fegyverszünetért szólalt fel az ENSZ közgyűlésén

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.11.15. 18:06
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke az olimpiai fegyverszünetért szólalt fel az ENSZ New York-i kongresszusán.

„Azok a sportolók, akik az olimpiai játékok idején Pjongcsangban gyűlnek össze, azok számára ez az állásfoglalás különleges jelentőségű, mélyen személyes jellegű lesz” – idézi a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának szerdai beszámolója a februári téli olimpiára utaló Thomas Bachot.„Azok a sportolók, akik az olimpiai játékok idején Pjongcsangban gyűlnek össze, azok számára ez az állásfoglalás különleges jelentőségű, mélyen személyes jellegű lesz” – idézi a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának szerdai beszámolója a februári téli olimpiára utaló Thomas Bachot.

„Az olimpiai fegyverszünetre vonatkozó határozatával az Egyesült Nemzetek közgyűlése megteremti a feltételeket, hogy minden sportoló békében versenyezhessen.”

A kongresszuson az ENSZ tagállamai konszenzussal állásfoglalást fogadtak el a „békés és jobb világ megteremtése a sport és az olimpia érdekében” elnevezéssel.

Az ötkarikás fegyverszünetre vonatkozó határozat a weboldal szerint magában foglalja a Koreai Köztársaságot, a Koreai NDK-t, valamint a soron következő nyári olimpiai játékok házigazdáit: Japánt (2020, Tokió), Franciaországot (2024, Párizs) és az Egyesült Államokat (2028, Los Angeles), illetve a 2022-es téli olimpiát vendégül látó Kínát (Peking) is.

Az állásfoglalás felhívja a világ nemzeteit, hogy tartsák tiszteletben a fegyverszünetet az olimpia idején, míg egyik záradéka kifejezetten arra kéri a tagállamokat, hogy biztosítsák a sportolók, tisztviselők, az ötkarikás játékok és a téli paralimpia résztvevőinek biztonságos részvételét.

Az állásfoglalás elfogadása révén az ENSZ nemzetközi közössége felismeri a sport erejét és az olimpiai játékok fontosságát, továbbá hogy a békés versenyben összefogja a világot, és reményt ad a jobb, békésebb jövő számára – emeli ki a MOB honlapja.

A NOB elnöke beszédében hangsúlyozta a sportolók példamutató szerepét. Mint fogalmazott, „az olimpikonok megmutatják az egész világnak, lehetséges, hogy egymással versenyeznek, miközben békésen együtt élnek egy fedél alatt egy időben”.

Az olimpiai fegyverszünet hagyománya az ellenségeskedés megállítására hívta fel a figyelmet, lehetővé téve a sportolók és nézők részvételét az olimpiai játékokon, emlékeztet a MOB honlapja. Az ókori játékoktól kezdve az olimpia a remény és a béke szimbóluma. Az állásfoglalás megerősíti, hogy a béke, a szolidaritás és a tisztelet olimpiai értékei ugyanolyan fontosak a világon, mint háromezer évvel ezelőtt, amikor az ókori olimpiai játékok időszakában, Görögországban zajlottak.

A 2018-as téli olimpiai játékokat február 9. és 25., a paralimpiát március 8. és 18. között rendezik a dél-koreai Phjongcshangban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik