Phil Taylor: a ma esti lesz az utolsó tánc?

Vágólapra másolva!
2013.01.01. 17:08
null
Van Barneveld erős kézfogása, amely miatt Taylor vasárnap kikelt magából (Fotó: Action Images)
Nem mindennapi előjátéka van a PDC darts-világbajnokság ma esti döntőjének: Phil Taylor annyira szégyelli magát amiatt, hogy az elődöntőben Raymond van Barneveld gratulációja után beszólt nagy riválisának, hogy azt is kilátásba helyezte, a Michael van Gerwen elleni meccs lesz az utolsó karrierje során.

„Momentán a legkisebb mértékben sem érdekel a darts. Tudom, hogy a döntőben vagyok, de nem érzek semmit, nagyon magam alatt vagyok. Lehet, hogy a meccs után be is fejezem az egészet.”

Nem ezt szoktuk meg Phil Taylortól, a darts mindig mosolygós, kikezdhetetlen uralkodójától, aki 1995 óta 13 világbajnoki címet szerzett, s a vb egyik legnagyszerűbb mérkőzésén jutott a 14. kapujába. A hozzá hasonlóan szimpatikus Raymond van Barneveldet győzte le az elődöntőben, és éppen innen ered a rossz kedve. A mérkőzés végén ugyanis tőle szokatlan módon idegesen fogadta a vereséget is mosolyogva viselő riválisa gratulációját.

Pedig ha van ember, aki tud nyerni, az Taylor: megszoktuk tőle, hogy a vb megnyerése után a döntő tábláját aláírja, aláíratja a bíróval és ellenfelével is, beleszúrja nyilait, és az egészet odaadja egy kisgyereknek a közönségből.

Ám Van Barneveld ellen valami nem stimmelt. Az egyik fél hatodik megnyert szettjéig tartó meccset 5:1-nél lezárhatta volna, de hibázott, Van Barneveld vérszemet kapott, feljött 5:4-re, a meglehetősen idegessé váló Taylor csak ekkor tudott véget vetni a percről percre feszültebbé váló meccsnek. A végén csúnyán nézett Barneveldre, akit a kézfogáskor ölelés helyett eltolt magától, és csúnyán be is szólt neki. Külön-külön kísérettel hagyták el a pályát.

Mindenki azt találgatta, mi történhetett, de Taylor a döntő napjáig csendben volt. Aztán a Sky Sportsnak elmondta, mennyire sajnálja, hogy kikelt magából.

„Nagyon mérges vagyok magamra – szögezte le Taylor. – Először is tudni kell Barneyról, hogy nagyon nagy, erős ember, és amikor megszorította a kezemet, fájt, egy pillanatra azt hittem, bántani akar, ami a döntő előtt nem lett volna szerencsés. Ám semmi sem történt, nem is értem, miért reagáltam ennyire szánalmasan. Szégyellem magam, borzasztóan bánt a dolog. Írtam neki, beszéltem vele, bocsánatot kértem, mást nem tehetek. Ígérem, többé nem fordul elő hasonló.”

A vb-t szervező testület nem jelezte, hogy vizsgálná az esetet, de Taylor számít rá.

„Megértem, ha pénzbírsággal sújtanak, ettől függetlenül borzasztó, amit tettem, hiszen szeretem Raymondot, és tudom, hogy ő is kedvel, ezért különösen bántanak a történtek. Remélem, túl tudunk lépni az ügyön.”

Van Barneveld egy holland tévétársaságnak nyilatkozott az ügyben: „Úgy érzem, sportszerűen viselkedtem, gratulálni akartam, de ő ott mindenki előtt ellökött magától, nem is értettem, mit tesz – mondta Van Barneveld. – Megöleltem volna, de ellökött, azt mondta, ba**am meg magam. Nem értem, hihetetlen, rosszul vagyok ettől. Nem beszéltünk, de üzenetet küldött, bocsánatot kért, nem tudom, hogy visszaírok-e. Le kell higgadnom. A döntőben természetesen Michaelnek szurkolok.”

Az egyik fél hetedik megnyert szettjéig tartó finálét a londoni Alexandra Palace-ban tartják, Taylor 21 órától a 23 éves holland Michael van Gerwennel csap össze, a Sport1 élőben közvetíti az eseményt.

AZ ELŐDÖNTŐ UTOLSÓ PILLANATAI, ÉS TAYLOR FELHÁBORODÁSA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik