Pest pörög – Szöllősi György jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.05.19. 22:54

A jelenség általánosan érdekes üzenete miatt írom le a konkrét esetet: amikor a Magyar Sportújságírók Szövetsége pénteki jubileumi gálaestjére hívtuk más neves külföldi sportújságírókkal együtt az ír David Farrellyt, az uefa.com egykori létrehozóját, a 2020-as Európa-bajnokság sajtófőnökét, nem azért nem tudott részt venni az eseményen a vagy húsz másik országból érkező kollégájával együtt, mert a munkája Svájcba vagy Írországba szólította, hanem azért, mert Budapesten éjszakába nyúlóan készítette elő az UEFA vasárnapi sajtótájékoztatóját. Ennek kapcsán Luís Figo, Nuno Gomes, Vladimír Smicer érkezett Magyarországra, hogy szurkolóinkkal találkozva vegyen részt a belépők árusításáról indított kampányban.

Illetve talán azért volt ez a bejelentés éppen Budapesten és nem valamelyik másik Eb-helyszínen, mert eleve itt volt egy sor külföldi futballsztár (fociztak is, amúgy), meg az UEFA elnöke, hiszen szombat este női BL-döntőt is rendeztek a fővárosunkban. Most először a férfiak döntőjétől függetlenül, kockáztatva a bántó érdektelenséget, ehhez képest pompás májusi időben, csaknem telt ház előtt játszhatott a Lyon és a Barcelona. Idehozva nemcsak rengeteg szurkolót és újságírót, továbbá az összes európai futballszövetség elnökét, főtitkárát, de a két nagy európai klub vezérkarát is, amelynek tagjait Aleksander Ceferin látta vendégül a finálé előestéjén Budapesten. A 188-szoros francia válogatott UEFA-nagykövet Laura Georges sorra adta az interjúkat a női sportolók és sportújságírók helyzetéről rendezett konferencia szünetében szombaton a Testnevelési Egyetemen, pedig alapvetően a BL-döntőre jött. Ahogyan ezúttal Kocsis Sándor és Kubala László fia sem az emlékek és a Fradi, hanem az FC Barcelona miatt látogatott „haza” az Üllői útra. Az előző hétvége sporteseménydömpingje (kézilabda final 4, EHF-kupa-döntő, úszó Bajnokok sorozata, futballbajnokik stb.) után újra és újra egyre gyakrabban állítja válaszút elé a szurkolókat, tévéstábokat, hogy egyszerre kellene sok helyen jelen lenniük, az MTK kiesését hozó NB I-es záró forduló például a női BL-döntő miatt került vasárnapra. Budapest és az ország egyre több sporteseményt rendez, a francia L’Équipe korábbi főszerkesztője, Alain Lunzenfichter is úgy búcsúzott jubileumi kongresszusunk végén, hogy a pesti öttusa-vb-re hamarosan visszatér.

Marius Vizer nemzetközi dzsúdóelnök (akinek az irodája is a magyar fővárosban van) Amerikából jött haza az említett ünnepségre, de életükben először itt találkoztak az azóta már négyszeres BL-győztes Marozsán Dzsenifer szülei az ugyancsak Németországban élő, ugyancsak magyar származású Réthy Béla televíziós sportkommentátor-legendával. A ZDF riportere a Bundesliga záró fordulójára hazautazott, de alig várja, hogy nyugdíjasként hosszabb időt tölthessen Budapesten, ahol például a világhírű Lothar Matthäus már évek óta letelepedett. Budapest trendi lett és nagyon vonzó, amiben a sportéletnek is egyre nagyobb a szerepe. Ja, és az AIPS (Nemzetközi Sportújságíró-szövetség) is úgy döntött, hogy London helyett nálunk rendezi jövő évi világkongresszusát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik