Párbajtőr GP: a férfiaknál és a nőknél sincs magyar érmes

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.03.25. 17:02
A három főtáblára került magyar vívó közül egyik sem jutott el az éremcsatározásokig a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix férfi versenyében. Amint a férfiakéban, úgy a nők mezőnyében sem jutott magyar vívó a legjobb négy közé.

A legtovább Koch Máté menetelt, aki két győzelem után kapott ki, ezzel a 13. helyen végzett. Koch Máté menetelt, aki két győzelem után kapott ki, ezzel a 13. helyen végzett.

Koch az első fordulóban simán verte az ukrán Vitalij Medvegyevet, majd a másodikban szorosabb és fordulatosabb asszóban a Rio de Janeiróban, 2016-ban olimpiai bajnok Pak Szang Jungot. A dél-koreai 4:1-re és 7:3-ra is vezetett, de Koch a második szünet után feljavult, majd fokozatosan felzárkózott, és 10:10-nél egyenlített. Ezután a vezetést is átvette, és bár Pak 12:10-ről még visszazárkózott, az utolsó három tust a magyar párbajtőröző adta.

„Pak az elején elment, aztán edzőm tanácsát megfogadva elkezdtem vívni – utalt arra a 18 éves Koch, hogy sokáig nem akciózott elég bátran. – 12:10-nél megéreztem, hogy nyerhetek, kicsit ezért meg is remegett a kezem, így tudott ellenfelem egyenlíteni, de aztán mégis sikerült felülkerekednem.”

A kétszeres egyéni világbajnok Nikolai Novosjolov viszont már nagy falatnak bizonyult a magyar vívó számára, aki a legjobb 16 között hét tussal kapott ki tapasztalt, 37 éves észt ellenfelétől.

„Szerettem volna őt is legyőzni, mint tavaly a heidenheimi világkupán, de érezhető volt, hogy most felkészült belőlem, máshogy vívott, mint akkor” – mondta, majd úgy folytatta: „harmadszor indultam a budapesti Grand Prix-n, de most először kerültem fel a főtáblára, és a legjobb magyar lettem, ezért elégedett vagyok”.

Az egyéniben tavaly vb-bronzérmes, 2014-ben Európa-bajnok Rédli András, aki a 16 kiemelt egyikeként a pénteki selejtezőt kihagyta és csak vasárnap kapcsolódott be a küzdelmekbe, Alex Favával szemben egyetlen találattal alulmaradt az első fordulóban: 4:7-ről fordított 12:9-re, majd a francia dolgozta le hátrányát, a 13:13-nál következő ráadásban pedig utóbbi szúrt pontosan.

„Tiszta a lelkiismeretem, szeretnék magamra haragudni, de nem tudok. Nem érzem úgy, hogy valamit is elrontottam volna. Változatos, jó asszót vívtunk, csak a végeredmény fájó” – mondta az MTI-nek a vereség után, hozzátéve, hogy elsőre azért jobb lett volna könnyebb ellenfelet kapni.

Bányai Zsombor ugyanebben a szakaszban kilenc tussal kapott ki a japán Ito Inocsitól.

Rédli a 33., Bányai az 51. helyen végzett.

A nőknél a legtovább a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese maradt állva, ő két sikeres asszó után a harmadikban kapott ki, és ezzel a 9. helyen végzett.

A magyar vívó előbb 15:8-megverte az ukrán Inna Brovkót, majd ugyanennyire a kínai Laj Csiang-linget, a legjobb 16 között ugyancsak 15:8-as eredményt ért el, de fordítva, így Giulia Rizzi búcsúztatta őt. Utóbbi asszó elején a magyar párbajtőröző vezetett, 4:4 után azonban már végig az olasznál volt az előny.

„Nem így terveztem a napot, nem így akartam szerepelni – kezdte összegzését Szász-Kovács, hozzátéve: – Rizzivel jól ismerjük egymást, az olimpiai kvalifikációért például ugyanitt két évvel ezelőtt megvertem. Most viszont megérdemelten nyert. Igaz, hogy vezettem, de ő nem engedte magát elnyomni, aztán már nekem kellett rohannom az eredmény után”.

„Azért is fájó a vereség, mert nagyon sokan kijöttek, kisgyerekek is, nekik is szerettem volna örömet szerezni” – szomorkodott a magyar párbajtőröző.

Szász-Kovács a világranglista vezetőjeként további 15 kiemelttel együtt nem vívott a szombati selejtezőben, ahonnan három hazai párbajtőröző – Kun Anna, Budai Dorina és Mihály Kata – csatlakozott hozzá. A 64-es főtáblán mind a hárman az első fordulóban vereséget szenvedtek.

Kun 41., Budai 42., Mihály 49. lett.

VÍVÁS
WestEnd férfi és női párbajtőr világkupa, Vass Imre-emlékverseny, Sákovics József-emlékverseny (Budapest, MOM Sport, XII. kerület, Csörsz u. 14-16.)
FÉRFIAK
A 64 között:
Koch Máté–Vitalij Medvegyev (ukrán) 15:8
Alex Fava (francia)–Rédli András 14:13
Ito Inocsi (japán)–Bányai Zsombor 15:6
A 32 között:
Koch–Pak Szang Jung (dél-koreai) 15:12
A 16 között:
Nikolai Novosjolov (észt)–Koch 15:8
negyeddöntő:
Fava–Bogdan Nyikisin (ukrán) 15:10
Jonathan Bonnaire (francia)–Kano Koki (japán) 15:14
Szergej Hodosz (orosz)–Marco Brinkmann (német) 15:14
Max Heinzer (svájci)–Novosjolov 15:12
elődöntő:
Fava–Bonnaire 15:14
Heinzer–Hodosz 15:10
döntő:
Heinzer–Fava 15:13

A végeredmény: 1. Max Heinzer, 2. Alex Fava, 3. Jonathan Bonnaire és Szergej Hodosz, .... 13. Koch Máté, ... 33. Rédli András, ...51. Bányai Zsombor

NŐK
A 64 között:

Szász-Kovács Emese–Inna Brovko (ukrán) 15:8
Marta Ferrari (olasz)–Mihály Kata 15:12
Erika Kirpu (észt)–Budai Dorina 15:8
Monika Sozanska (német)–Kun Anna 15:10
A 32 között:
Szász-Kovács–Laj Csiang-ling (kínai) 15:8
A 16 között:
Giulia Rizzi (olasz)–Szász-Kovács 15:8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik