Parasport: Szabó László optimista a paralimpiát illetően

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 19:24
null
Szabó László az Év Sportolója Gála előtti januári sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Miklós)
A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott paralimpia kvalifikációs rendszere Szabó László szerint ugyan összeomlott, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke ennek ellenére optimistán tekint a jövőbe, és ha lehet, még nagyobb elvárásai vannak a 2021-es viadallal kapcsolatban.

 

Az MPB vezetője az MTI-nek adott hétfői interjújában elmondta, hetente tart videókonferenciát a hazai parasport meghatározó szereplőivel– edzőkkel, sportolókkal, klubvezetőkkel –, akiket folyamatosan tájékoztat a legfontosabb kérdésekről. Megjegyezte, szerencsére minden versenyző egészséges, egyetlen megbetegedés sem történt.

Szabó László elmondta, a járvány miatt a kvalifikációs rendszer gyakorlatilag összeomlott, 121 kvótaszerző viadal maradt el, ezeknek a felén magyar sportoló is érdekelt lett volna. Hozzátette, ezt a rendszert most újjá kell építeni.

A nemzetközi szövetségek vezetőinek három pontban határozta meg a legfontosabb szempontokat a majdani folyatásra: fontos, hogy egyetlen versenyzőnek sem lehetnek rosszabbak az esélyei a 2021-es eseményre való kijutásra, mint az idei paralimpiára voltak, és természetesen a már megszerzett kvótával rendelkezők helyének biztosnak kell lennie. Az elmaradt versenyekre járjanak vissza a már befizetett díjak, vagy számítsák be abban az esetben, ha az adott eseményt pótolják. A folytatásról szóló döntésekbe pedig mindenképpen vonják be az országok szövetségeit.

Szabó László megjegyezte, ugyan a koruk miatt több versenyzőnél is felvetődhetett volna kétség a folytatást illetően, egyelőre azonban egyetlen sportoló sincs, aki ne vállalná az egyéves halasztással járó felkészülést.

Az MPB elnöke kiemelte, az elmaradt versenyek és a halasztás miatt nemhogy csökkentek volna az elvárásai a magyar parasportolók irányába, hanem magasabbra tette a mércét, ugyanis véleménye szerint több olyan fiatal versenyző van, akiknek kifejezetten jól jön majd ez a plusz egy év. Hozzátette, olyan sportolókról van szó, akik 2020-ban talán még nem, de sikeréhségüknek és kitartásuknak köszönhetően jövőre már ott lehetnek a legjobbak között.

A magyar parasportolók jelenleg 11 visszaigazolt kvótával rendelkeznek - további öt versenyző részvétele biztos, ám erről még nincs hivatalos megerősítés -, Szabó László szerint optimista számítások szerint jövőre 50 körül lehet a magyar parasportolók száma Tokióban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik