Öttusa-vk: világbajnoki teszt Székesfehérváron

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 14:15
A női mezőnyben 82, a férfiaknál több mint száz öttusázó vág neki a székesfehérvári világkupa küzdelmeinek. A verseny szerdán a női kvalifikációval rajtol, az eseményen 24 magyarért szoríthatunk.

A világbajnoki ezüstérmes Földházi Zsófia betegség és sérülés miatt nem indul a székesfehérvári világkupán, de kérdésessé vált a világbajnok Kovács Sarolta részvétele is, aki szintén betegséggel bajlódik, így nem nem tudott megjelenni az eseményt megelőző sajtótájékoztatón sem, amelyet hétfőn délután a székesfehérvári Hiemer-ház impozáns házasságkötő termében tartottak.

A szerdán a női kvalifikációval rajtoló székesfehérvári világkupa a harmadik az idei sorozatban, korábban Kairóban és Szófiában gyűjthetett a nemzetközi elit világranglista-pontokat, amelyekkel már belépőt kaphatnak a sportág első olimpiai kvótát adó eseményére, a nyári tokiói világkupa-döntőre.

A NEMZETKÖZI ÖTTUSATÉRKÉPEN SZÉKESFEHÉRVÁR

Ha Székesfehérvár, akkor biztos, hogy öttusa, hiszen az elmúlt évek azt mutatják: a város minden esztendőben elvállalja egy nagy nemzetközi verseny rendezését.

„Amikor 1997-ben az egyesület megalkotta a sportkoncepcióját, próbáltunk olyan programot letenni az asztalra, amely előre mutató, s úgy tűnik, kiállta az idő próbáját – mondta Tóth István, az Alba Volán SC elnöke. – Az utánpótlásképzésre nagy hangsúlyt fektettünk, versenyzőink felnőtt szinten a világ élvonalába kerültek, mutatja ezt sok-sok világ- és Európa-bajnoki érem, vagy éppen Vörös Zsuzsa olimpiai aranya. Kulcsár Antal nyolcvanas években lefektetett elképzelései alapján haladtunk tovább, a saját, helyi nevelésű gyerekekből építettünk bázist, s az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően ma már korszerű körülmények között tudnak edzeni, készülni a versenyzőink. És ami nagyon fontos: ragaszkodunk hozzá, hogy minden évben nagy versenyt rendezhessünk, így Székesfehérvár felkerült az öttusasport nemzetközi térképére.”

Az ötnapos esemény igazi főpróbája lesz majd a szeptemberi budapesti világbajnokságnak, mert mint Kármán Sándor versenyigazgató elmondta: a világkupán tesztelik az úgynevezett öttusa-stadiont, amely megfelel a Nemzetközi Öttusa Szövetség elvárásainak és törekvéseinek.

„Jó választás volt Fehérvár, hiszen a lovasversenyt a kombinált számnak is otthont adó atlétikai centrumban tudjuk megrendezni, ahol már a világbajnoki futópálya vonalvezetése szerint versenyez az elit. A bónuszvívás is vadonatúj színpadon kerül megrendezésre, és egy új lőtérnek köszönhetően tesztelhetjük az öttusa-világbajnoksággal egy időben megrendezésre kerülő laser-run világbajnokság lőterületét is. Fontos verseny ez a világkupa számunkra, mert mindent ki tudunk próbálni éles helyzetben a világbajnokság előtt” – mondta a szakember, aki elmondta: mobil applikációja is lesz a viadalnak, hogy a versenyzők minél több, hasznos és gyors információhoz juthassanak a verseny során.

Az eseményen rendező országként 12-12 magyar versenyző szállhat harcba (a vasárnapi vegyes váltóban két magyar egység szerepelhet), így a szövetségi kapitányoknak tapasztalatszerzés céljából lehetőségük nyílik fiatal tehetségeket is mély vízbe dobni.

„Igaz, ezt mi már az idény elején is megtettük, hiszen legjobb versenyzőink sérülésekkel bajlódtak, így fiatalokat szerepeltettem a két korábbi világkupán is. Sérültjeink, Kasza Róbert és Demeter Bence meggyógyultak, a magas hazai versenyzői létszámnak köszönhetően pedig nagyobb az esély arra, hogy sikeresek lehessünk” – mondta Martinek János szövetségi kapitány.

Az egyik sérüléséből frissen felépült versenyzőnk a székesfehérvári Demeter Bence lesz, aki két lábműtéten is átesett az elmúlt fél év során.

„Az elmúlt időszak alapján nincsen akkora elvárásom magammal szemben, de mindenképpen a döntőbe kerülés a célom, és a minél több pont begyűjtése, hiszen szeretnék indulási jogot szerezni a tokiói világkupa-döntőre. Sokat segít, hogy hazai közönség előtt szerepelhetek, mindig pluszerőt tudtam meríteni a szurkolóinkból” – mondta a versenyző.

A nőknél Alekszejev Tamara biztos részvevője lesz a versenynek. A fehérváriak háromszoros csapatvilágbajnoka a tavasz folyamán edzőt váltott, s véleménye szerint ez jó hatással volt a felkészülésére.

„Az edzéseken úszásban és futásban már lehet látni a fejlődést, azt várom, hogy ez megmutatkozzon a versenyen is, kell, hogy már legyen látszata. A technikai számok elsősorban rajtam múlnak, Kairóban a vívás során nem tudtam úgy versenyezni fejben, ahogyan kellett volna, ezen most mindenképpen javítani szeretnék” – árulta el Alekszejev Tamara, aki bízik benne, hogy a verseny során minél többen buzdítják majd a magyar öttusázókat.

A versenyre a belépés ingyenes lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik