Öttusa-vb: Kovács Sarolta a 13. helyen végzett Budapesten

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.06. 18:17
A magyarok közül Kovács Sarolta szerepelt a legjobban a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokság női döntőjében: 13. lett. Alekszejev Tamara a 25., Gulyás Michelle a 27. helyen végzett a pénteki fináléban. A magyarok a csapatversenyben az ötödik helyen végeztek.
Kovács Sarolta két bónuszpontot szerzett vívásban – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)
Kovács Sarolta két bónuszpontot szerzett vívásban – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)

A nők egyéni versenyében Kovács Sarolta kiválóan kezdte a pénteki versenynapot, a székesfehérváriak világ- és Európa-bajnoka 2:08.62-es időeredménnyel a mezőny negyedik legjobb eredményét úszta a Kincsem Parkban felállított mobilmedencében. Kovács ezt követően a bónuszvívásban két ellenfelét győzte le, ezzel két pluszpontot szerzett, és két szám után a hetedik helyről várta a folytatást.

Kovács hibátlan lovaglással folytatta a versenyt az öttusaarénában, csupán időtúllépés miatt veszített a maximális háromszázból négy pontot. Így összesítésben a hatodik pozícióból várja a záró számot, a laser runt. A fehérvári versenyzőt 13 pont (egyben 13 másodperc) választotta el a dobogós helytől.

A záró számban nőtt a hátránya, több helyezést is veszített, így a 13. helyen ért célba.

„Nem a lövészeten múlott az eredmény, futásban kell nagyon sokat kell fejlődnöm, mert szó szerint elszaladt mellettem a mezőny. Nagyon elfáradtam, de voltak nagyon jó pillanatok a versenyzésemben, ezeket igyekszem elmenteni a világbajnokságról. Jó érzés volt például belovagolni a lovas pályára, bevallom, izgultam, de élveztem minden pillanatát, és örültem, hogy jól tudtam teljesíteni ebben a számban. Voltak hullámvölgyeim a verseny során, de ezekből többször ki tudtam jönni” – értékelt Kovács Sarolta a verseny után.

A júliusban kéztörést szenvedő Alekszejev Tamara a vívás után a medencében is visszafogottan teljesített, csaknem nyolc másodperccel lassabban (2:24.26) teljesítette a kétszáz méteres távot, mint a szerdai selejtezőben. A bónuszvívásban két pontot szerezve a 22. pozícióból kezdte a lovaglást, amelyben két verőhibával teljesítette a pályát, s 282 pontot szerzett, három szám után a 23. helyen állt. A laser run során két helyezést rontott, végül 25. lett.

A 18 éves Gulyás Michelle kiválóan úszott, időeredménye (2:10.73) az ötödik legjobb volt a mezőnyben, bónuszpontot ugyanakkor nem tudott szerezni, és a 31. helyről folytatta. Négy verőhibával 272 pontot lovagolt, 31.-ként indult a záró számnak, amelyben egyedüli magyarként javítani tudott a helyezésén,. és két hellyel Alekszejev mögött, a 27. helyen futott be.

A magyarok a csapatversenyben az ötödik helyen végeztek.

„Nem vagyok elégedett, mert vívásban és futásban is nagyon sok hiányzott – mondta a viadal után Kállai Ákos szövetségi kapitány. – Régóta tudjuk, hangsúlyozzuk, ez a két legfontosabb versenyszám, amely gyakorlatilag elosztja a helyezéseket, és erről ezúttal is megbizonyosodhattunk. Ha mindkét számban gyengén teljesítünk, nem tudunk az élmezőnyben végezni. Kovács Sacinak egyértelműen előre kell lépnie futásban, ha jövőre az olimpián dobogóra akar állni, a vívásából pedig ki kell iktatni a hullámvölgyeket. Alekszejev Tamara teljesítményére rányomta a bélyegét a júliusi kéztörése, ilyen előzménnyel – bárhogy is szerettük volna – nem lehetett csodát tenni. A fiatalokat illetően más a helyzet, ők a fizikai számokban erősek, nekik a technikai számokban hiányzik még a rutin ahhoz, hogy eredményesek legyenek egy felnőtt-világversenyen – mindenesetre a hazai világbajnoki szerepléssel vérszemet kaptak.”

A döntő után mindhárom versenyző nyilatkozott az NSO Tv-nek. Kovács Sarolta arról beszélt, hogy miért futott el mellette a mezőny a kombinált számban. Alekszejev Tamara elmondta, mennyire fáj a nemrég műtött keze a verseny alatt, és miért félt a lövészettől. Gulyás Michelle pedig elárulta, hiányzott-e neki a lelátóról Brad Pitt, illetve miért futott Ferraris baseballsapkában.

ÖTTUSA-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
Női hagyományos verseny
Egyéni

Világbajnok: Volha Szilkina (Fehéroroszország) 1368 pont
2. Elena Micheli (Olaszország) 1357
3. Kate French (Nagy-Britannia) 1357

13. Kovács Sarolta 1309 (vívás: 19 győzelem/16 vereség/2 bónuszpont/216 pont, úszás: 2:08.62 perc/293 pont, lovaglás: 296 pont, lövészet-futás: 13:16.59 perc/504 pont)

25. Alekszejev Tamara 1263 (18/17/2/210, 2:24.26/262, 282, 13:11.66/509)

27. Gulyás Michelle 1243 (9/26/0/154, 2:10.73/289, 272, 12:52.82/528)

Csapat
Világbajnok: Fehéroroszország (Volha Szilkina, Anasztaszija Prokopenko, Irina Praszjancova) 4007 pont
2. Nagy-Britannia (Kate French, Joanna Muir, Francesca Summers) 3991
3. Németország (Annika Schleu, Rebbeca Langrehr, Janine Kohlmann) 3933

5. Magyarország (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle) 3815

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik