Öttusa: Bretz Gyula maradt a magyar szövetség elnöke

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.09.02. 15:17
null
A 80 esztendős Bretz Gyula maradt az öttusaszövetség elnöke (Fotó: Földi Imre)
Újabb négy esztendőre az egyetlen jelöltet, Bretz Gyulát választotta meg elnöknek a Magyar Öttusa Szövetség közgyűlése. Igaz, a sportág korábbi világbajnokai közül Hanzély Ákos és Tibolya Péter is amellett érvelt, hogy az alapszabályban található anomáliák miatt a testület vegye le a tisztújítást a napirendi pontok közül.

Ahogyan arra a közgyűlés előtt számítani lehetett, vitáktól sem mentes tisztújításon van túl a magyar öttusasport, amely újabb négy esztendőre a 2016-ban kinevezett Bretz Gyulát választotta meg a szövetség elnökének.

Igaz, voltak olyanok, akik az alapszabályban található anomáliákra hivatkozva ezúttal elhalasztották volna a harmadik napirendi pontot, azaz a tisztújítást.

Ennek szószólója két korábbi világbajnok, a MÖSZ elnökségének tagja, Hanzély Ákos és Tibolya Péter volt, akik szerint az alapszabály nem ad lehetőséget arra, hogy a több delegálttal rendelkező tagszervezetektől egy személy képviselje a többi delegáltat is, egy személyként több szavazati joggal bírjon.

Hanzély – aki a kialakult helyzetben nem vállalta el a jegyzőkönyv hitelesítői jelölést sem – szerint kibogozhatatlan, hogy ki hány szavazati joggal rendelkezik, így a szerdán megszülető döntés bíróság előtt megtámadható lesz. Hanzély a küldöttek előtt azzal a javaslattal élt: szavazzanak arról, hogy a tisztújítás lekerüljön a napirendről és ez a voksolás legyen titkos, ám erre nem nyílt lehetőség, hiszen a közgyűlés levezető elnöke, Dr. Gyalog Balázs emlékeztetett arra, hogy minden napirenddel kapcsolatos módosítási javaslatot a közgyűlés időpontja előtt tíz nappal be kell nyújtani.

„A magyar öttusasport jelentős múlttal rendelkezik, nem mindegy, hogy milyen döntés születik most – csatlakozott Hanzély Ákos véleményéhez a jogász végzettséggel rendelkező Tibolya Péter, aki elmondta: jogilag 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy a bíróság előtt megtámadható legyen a szerdán megszülető döntés. – A jelenlegi alapszabály szerint jogszerűtlen, ami itt történik, s ha ezt valaki megtámadja a bíróságon, akkor bizony működésképtelenné válik a magyar öttusa.”

Tibolya hangsúlyozta azt is, hogy tisztújítást lezárult olimpiai ciklus után lehet tartani, a tokiói olimpia halasztása miatt még nem zárult le a 2016 óta tartó ciklus. Az UTE szakosztályvezetője utalt arra, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság is a tisztújítása előtt alapszabály-módosítással élt, hogy jogszerű döntés születhessen.

A felszólalók javaslatától függetlenül megkezdődött a tisztújító procedúra, amelynek során a korábbi elnököt, a 80 esztendős Bretz Gyulát 39 érvényes igen szavazattal ismételten megválasztotta a közgyűlés.

„Köszönet az ismételt bizalomért. Négy évvel ezelőtt, amikor megválasztottak elnöknek, úgy képzeltem, hogy versenyzőcentrikus szövetséget szeretnék vezetni. A versenyzői bizottság beszámolója alapján félsikernek ítélték meg az elnökség munkáját, mert nem sikerült minden érdeküket érvényesíteni. A következő elnökség nevében mondhatom, a jövőben szeretnék még jobban partnerek lenni, a versenyzők igényeinek megfelelően működni. És amit még hangsúlyoznék: nem széthúzásra, hanem együttműködésre alapuló szövetséget szeretnénk vezetni, minden akár belülről, akár kívülről érkező javaslatot meg fogunk tárgyalni, mert egy elnök feladata a magyar öttusasport szolgálatának a feladata” – mondta Bretz Gyula.

Az általános alelnöki posztra történő szavazás előtt az egyik jelölt, Szöul olimpiai bajnoka, Mizsér Attila szólalt fel, aki tanácsadóként vett részt a korábbi elnökség munkájában, aki a sportolók jelölését bírta és aki rendkívül kritikus hangvételű levelet olvasott fel a küldöttek előtt, amelyben úgy fogalmazott:

„Nagy baj van a sportágban.”

Véleménye szerint egy általa tisztességesen lefolytatott kampányidőszak során többen is hátba támadták, lejáratták a nevét, nem a sportág érdekeit, hanem az ő ellehetetlenítését tartották szem előtt, s mivel úgy ítélte meg, hogy az újonnan megalakuló elnökség nem garantálja a sportág előrelépését, nem lát benne motivációs erőt, így lemond általános alelnöki jelölti posztjáról. Így erre a posztra a másik jelöltet, a 2004-es athéni olimpia aranyérmesét, Vörös Zsuzsannát szavazták meg, az alelnöki székbe pedig Simicskó István és Andrási Péter ülhet be.

Bár lehet nem tévedünk azzal, hogy lesz olyan, aki 30 napon belül megjelenik a bíróságon…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik