Olimpia: Tovább nő a magyar olimpikonok megbecsültsége – Szabó Tünde

Vágólapra másolva!
2019.04.04. 12:31
Az olimpiai járadékkal kapcsolatos változások kapcsán – a hatósági eljárás kötelezettségén túl – az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportállamtitkársága személyes levélben adott útmutatást a teendőkről valamennyi érintettnek, segítve az eljárási folyamat lerövidítését.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az MTI-nek hangsúlyozta: tovább nő a magyar olimpikonok megbecsülése. Kiemelte, a sportállamtitkárság a tájékoztatáson túl konzultációs lehetőséget is biztosít a minél gyorsabb feladatellátás érdekében.

„A beérkezett kérelmek feldolgozása azok ütemében folyamatos, maximálisan betartva a törvény által nyújtott eljárási határidőt” – mondta. Hozzátette: a járadék megváltozott szabályok szerint történő megállapítására a jogosult kérelme alapján hozott határozattal kerül sor.

„A megváltozott összegű járadék folyósításáig terjedő átmeneti időszakra eső különbözet – jegybanki alapkamattal növelt értékben – a megváltozott összegű járadékkal együtt lesz folyósítva” – közölte.

Az olimpiai járadékra jogosító sporteseményeken (olimpiai játékok, paralimpiai játékok, siketlimpia, sakkolimpia, siketek sakkolimpiája) érmes helyezést elért sportolók, valamint a sporteredmény elérésében közreműködő edzők több évtizedes, magas színvonalú, kiemelkedő tevékenysége és életútja megbecsüléseként szavazta meg az Országgyűlés azt az indítványt, amely révén az olimpiai járadék ma a jogosultak méltó elismerésére alkalmas.

A 2019. január 1-jével hatályba lépett jogszabály-módosítás következtében az érmes valamennyi helyezése után jogosulttá vált a helyezés alapján járó járadék teljes összegére. Ezen felül az egy ezüstéremért és a bronzéremért járó járadék összege is emelkedett.

Szabó Tünde hangsúlyozta: a sportirányítás számára valamennyi sportszakember munkája elismerésre méltó, amely alapjaiban határozza meg a magyar sport sikerességét.

„Ennek megfelelően a jelenlegi szabályozás kiemelten kezelte a sportolók mellett nap mint nap szolgálatot teljesítő edzőket, akik az általuk felkészített érmes helyezése után járó járadék összegével megegyező mértékű kifizetésre váltak jogosulttá. Továbbá anyagilag elismeri azokat a személyeket is, akik egyéni sportágak szövetségi kapitányaként váltak jogosulttá edzői járadékra, esetükben az olimpiai járadék mértékét a korábbi szabályozáshoz képest duplájára emelte” – mondta az államtitkár.

Szabó Tünde hozzátette: a módosítás közvetett módon a sportolók nyugodt életkörülményeinek biztosításában kulcsszerepet játszó házastársnak járó özvegyi járadék mértékére is hatással van, így megfelelő támogatást nyújt az özvegyen maradt házastárs részére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik