NS Hosszabbítás: Nincs kész a leltár – Repka Attila

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 19:32
null
Repka Attila edzést vezényel (Fotó: Dömötör Csaba)
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk:

 

A valaha volt egyik legsokoldalúbb magyar birkózó szabad- és kötöttfogásban is eredményes tudott lenni, Barcelonában emlékezetes döntőben olimpiai bajnoki címig vitte, majd edzősködésre adta a fejét – nevelőklubjában, a Diósgyőrben, Bekecsen és a válogatott mellett is szerepet vállal, azaz nemcsak a települések, hanem a korosztályok között is ingázik. Repka Attila nem szeret „múltidézni”, de most mégis megtette: elvégre egyszer ötvenéves az ember…!

Az életét a Harsány–Miskolc–Bekecs–Budapest négyszögben élő ötkarikás bajnok birkózó január 10-én ünnepelte az 50. születésnapját, illetve az ünneplésre majd csak ezután kerít sort. Mert előbb a hónap végén kiruccan Zakopanéba, a síugró-világkupára… Laikus szemmel ugyan nemigen lehet egymástól távolabb álló sportágakat elképzelni, mint a birkózást és a síugrást, de Repka Attilának ez nem probléma…

„Én egyszerűen imádom. Már televízión keresztül is fergeteges a hangulat, hát még a helyszínen, negyvenezer emberrel – főleg most, hogy a Négysáncversenyt is egy lengyel srác, Kamil Stoch nyerte meg! Amúgy el sem hinné, milyen sportágakat szeretek. A kedvencem például az ötven kilométeres sífutás, azt bármeddig el tudnám nézni, fogalmam sincs, miért. Nyáron ugyanez a helyzet a Tour de France-szal: napi nyolc-tíz-tizenkét órán át képes vagyok bámulni. Noha semmi ilyesmit nem űzök, valahogy fura módon odavagyok a téli sportágakért. Érdekes, hogy ez alól éppen a talán legnépszerűbb, a jégkorong a kivétel – hideg van, sokáig tart, nem látom a korongot…”

A barcelonai olimpiától a harsányi pecapartikig ívelő interjút a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás mellékletében olvashatják Repka Attilával, akit Kohán Gergely faggatott az első 50 évéről.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról is, hogy…
…miért maradt ki Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, Törőcsik András, Kereki Zoltán, Csapó Károly és Kiss László mesés gólja a magyar labdarúgás történetének tíz legemlékezetesebb gólját összegyűjtő sorozatunkból. A választ Thury Gábor adja meg.
…a montreali olimpiai bajnok vízilabdázó, Sudár Attila nem kellett itthon, s ez lett a szerencséje: azt mondja, megfogta az isten lábát azzal, hogy évek óta Brazíliában dolgozhat. A Bauruban bajnokokat nevelő klasszist Malonyai Péter faggatta.
…hogyan ért a csúcsra harmadik profi mérkőzésén az amatőrök között kétszeres olimpiai és világbajnok ukrán ökölvívó, Vaszil Lomacsenko. A 2017-ben az év legjobbjának választott bokszoló életútját Thury Gábor írta le.
…mivel előzte meg a korát a Helsinkiben taroló magyar úszónők között is Littomeritzky Mária, akit családtagjai, tanítványai és a MOB elöljárói körében pénteken helyeztek örök nyugalomra a Farkasréti temetőben. Thury Gábor visszaemlékezése.
Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett 80 éves fotóművész a Képes Sportnál egy Honvéd–Dorog futballmérkőzéssel kezdte a pályafutását. A fotográfussal, akinek életmű-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában látható, Csillag Péter beszélgetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik