NOB: Kuvait ismét teljes jogú tagja a szervezetnek

Vágólapra másolva!
2019.07.05. 19:53
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megszüntette Kuvait felfüggesztését, így az arab állam ismét teljes jogú tagja a NOB-nak.

Kuvaitot azért diszkvalifikálta a NOB 2015-ben, mert az ország kormánya nem biztosította a sportszervezetek, köztük a nemzeti olimpiai bizottság függetlenségét, hanem beleavatkozott tevékenységükbe.

A felfüggesztésen később – a kuvaiti sporttörvény módosítása nyomán – részlegesen enyhített ugyan a NOB, feltételesen hozzájárulva az ország sportolóinak indulásához a 2016-os riói nyári játékokon, ahol azonban a kuvaiti sportolók – összesen kilencen – csak olimpiai zászló alatt, független versenyzőként vehettek részt.

Tavaly további engedményt tett a NOB, igent mondva arra, hogy Kuvait is küldjön versenyzőket a 2018-as Ázsiai Játékokra, továbbá a Buenos Airesben rendezett ifjúsági olimpiára, ezzel honorálva a kuvaiti kormány ígéretét, hogy a jövőben nem avatkozik be az ötkarikás mozgalom ügyeibe.

A múlt héten az arab ország olimpiai bizottsága új, megfiatalított vezetést választott, ezt követte a NOB mostani bejelentése Kuvait teljes körű tagságának visszaállításáról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik