NOB: két sportág ideiglenes olimpiai elismerést kapott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.15. 07:47
Két sportág, a cheerleading és a thai boksz is ideiglenes olimpiai sportági elismerést kapott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. A döntés sokat lendíthet a sportágak itthoni fejlődésén is.

Két, hazánkban egyelőre kevés reflektorfényhez jutó sportág is mérföldkőhöz érkezett az elmúlt napokban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága ugyanis ideiglenes jelleggel olimpiai sportágként ismerte el a thai bokszot és a cheerleadinget. Ha a két sport a 2020-ig tartó hároméves, átmeneti időszakban megfelel a szigorú előírásoknak és követelményeknek, akkor a 2024-es ötkarikás játékokon (akár éppen Budapesten…) már teljes jogú sportágként a hivatalos programban is helyet kaphat – a jelenleg a programban szereplő más sportág kárára.

A thai boksz világszövetségnek 135 nemzeti szövetség a tagja, 60 országban, köztük Magyarországon is, a nemzeti olimpiai bizottságok is elismerik ezeket a szervezeteket. Világszerte négyszázezer regisztrált sportolója van. A thai boksz egy közel ezer éves múltra visszatekintő, ősi küzdősport, amely az elmúlt harminc-negyven évben vált versenysporttá, szerepel a világjátékok (a nem olimpiai sportágak seregszemléje) programján is. A- és B-kategóriára osztják a thai bokszot, az A-kategóriában lehet kvalifikálni a világjátékokra. A háromszor három perces mérkőzéseken a legfontosabb hangsúly a védelmen van, a versenyzők biztonságáról az ökölvívásban is használt 10-es kesztyű, a térd-, a könyök-, a fej- és a lágyékvédő gondoskodik. Találatot térddel, könyökkel, sípcsonttal és lábfejjel lehet bevinni. Hazánkban 45 klubban, közel ezer igazolt versenyző űzi ezt a sportot.

„Sokat jelent a sportágnak a NOB döntése – szögezte le Dudok Károly, a Magyar Muaythai Országos Sportági Szakszövetség elnöke. – Jelen pillanatban nyugodt, de határozott lépésekre van szükség itthon. Terveink között szerepel, hogy területi munkacsoportokat alakítsunk, hogy ezáltal is népszerűsítsük a thai bokszot. A cél, hogy lássák az emberek, ez is olimpia-kompatibilis sportág.”

Az úgynevezett cheersportnak két ága van, a táncos elemek fémjelezte cheerdance és az akrobatikus cheerleading – ez utóbbi kapta meg az ideiglenes státuszt a NOB-tól. Egy cheerleadingcsapat húsz-huszonöt főből áll, fele-fele arányban fiúkból és lányokból. Az együttesek talajakrobatikát, emeléseket, dobásokat mutatnak be és úgynevezett piramisokat építenek egy gyakorlat során.

A magyar csapat korábban első, második és harmadik helyet is szerzett már Európa-bajnokságon, idén pedig először vehetett részt világbajnokságon. Hazai szinten komoly fordulatokat él át a sportág, hiszen most már meg van a megfelelő számú sportoló, a múlt és a körülmény, hogy itthon is megalakuljon a sportági szakszövetség, ezen csak dobhat a NOB határozata.

Magyarországon fiatalnak számít a sportág, de világviszonylatban komoly hagyománya van. Itthon 12 egyesületet és több mint 500 sportolót regisztráltak, de az olimpia jegyében ezek a számok növekedhetnek, hiszen a provizórikus elismerés jelzés a fiatal generációnak, jót tehet a cheerleading publicitásának és népszerűségének, fellendülhet az infrastruktúra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik