Nemzet Sportolója: július 22-én jelölnek új tagot

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.07.07. 14:21
null
Július 22-én ülnek össze a Nemzet Sportolói (Fotó: Földi Imre, archív)
A júniusban elhunyt Kárpáti György helyére új tagot választanak a Nemzet Sportolói, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár július 22-re hívta össze a tagokat – tudta meg a Nemzeti Sport.

 

Mint ismert, Monspart Sarolta áprilisban lett a Nemzeti Sportolója a február végén elhunyt Székely Éva után, ám Kárpáti György júniusi halálával ismét 11 tag maradt. A leendő taggal kapcsolatban július 22-én gyűlnek össze a Nemzet Sportolói. A javaslattétel és választás menetétSzabó Tündesportért felelős államtitkár foglalta össze korábban a Nemzeti Sportnak. „A tagok mindannyian javaslatot tehetnek arra, kit tartanak érdemesnek és méltónak arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Egy ember több javaslattal is élhet. Miután mindenki elmondja nekem ezt, készül egy összesítés, és jön a következő kör, ekkor már ezt a listát ismertetem a tagokkal, mindenkivel külön-külön, ők pedig már csak a megadott személyek közül választhatnak egyet.”

„A tagok előzetesen konzultálhatnak egymással, döntésükben természetesen senki sem befolyásolhatja őket – folytatta Szabó Tünde. – Ha megszületik a döntés, vagyis egy korábbi sportoló megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, hivatalosan megvizsgáljuk, hogy nem áll-e fenn érdemtelenség, és ezt követően terjesztem a kormány elé a Nemzet Sportolói által meghozott döntést. Néhány héten belül, amikor a kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.”

A kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke nemrégiben a leendő tagról beszélt a Nemzeti Sportnak.

„Hamarosan új tagot kell választani, és hála istennek a magyar sport bőséges választékot ad olyan sportemberek tekintetében, akik méltók lehetnek a Kárpáti György halála kapcsán megüresedett helyre – mondta Schmitt. – A kritériumok szerint hatvan év feletti, kiemelkedő sporteredményt elérő, és életművében a magyar sportot szolgáló személyt kell választanunk tizenkettedik tagnak. Nincs kőbe vésve, hogy ha vízilabdázó ment el, akkor vízilabdás személyiségnek kell átvennie a stafétát, de véleményem szerint van olyan vizes ember, aki méltó lenne az elismerésre, ilyen Faragó Tamás és Bodnár András is, de vívásban Pézsa Tibor és Sákovicsné Dömölky Lídia, birkózásban Hegedüs Csaba, öttusában Németh Ferenc és Török Ferenc, míg az evezős sportból Pap Kornélia neve is felvetődött már az ezt megelőző szavazások során. Akkor lenne teljes a Nemzet Sportolója család, ha ismét tizenketten lennénk.”

A Nemzeti Sport Online olvasói szavazásán korábban Jónyer István győzött toronymagasan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik