Nemzet Sportolója: hétfőn választanak új tagot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.29. 07:31
null
Kulcsár Győző (Fotó: MTI)
Kulcsár Győző halálával tizenegyen maradtak a Nemzet Sportolói. A társaság hétfőn délelőtt választ új tagot, ugyanis 2012 óta az új tag kilétére maguk a nemzet sportolói jogosultak javaslatot tenni a kormánynak. Az ülést dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár vezeti le.

 

Hétfőn választanak új tagot a nemzet sportolói. A négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Kulcsár Győző halálával megüresedett egy hely a 12 tagú társaságban, s a jogszabályok értelmében a korábbi jogosult halálától számított hatvan napon belül kell új javaslatot tenniük a nemzet sportolóinak az új tagra, ezt teszik meg most az érintettek.

A 2004-es sporttörvény hívta életre a Nemzet Sportolója kitüntető címet, amelyet azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elérő magyar sportolók kaphatnak meg, akik a sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be a magyar sportéletben.

A megüresedő helyre a tagok maguk tesznek javaslatot, egy személy több embert is ajánlhat. A szavazás menete szerint a legkevesebb voksot kapók kiesnek, és egészen addig tart a szavazás, amíg valamelyik jelölt nem éri el a hat szavazatot. Az ülést dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár vezeti le. A nemzet sportolójára tett javaslatot az ülést követő háttérbeszélgetésen ismerteti Szabó Tünde, és a kormány elé terjeszti.

A Nemzeti Sport korábban már számba vette, kiknek a neve kerülhet terítékre a hétfői szavazáson. A lista természetesen nem teljes, de a Nemzeti Sport szerint Dunai Antal (labdarúgás), Faragó Tamás (vízilabda), Hegedüs Csaba (birkózás), Jónyer István (asztalitenisz), Mészöly Kálmán (labdarúgás), Regőczy Krisztina (jégtánc), Szívós István (vízilabda), Török Ferenc (öttusa), Varga János (birkózás) és Wichmann Tamás (kenu) pályázhat jó eséllyel a Nemzet Sportolója címre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik