Nem edzel a munkatársaiddal? Ki vagy rúgva!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.02.28. 17:41
null
A közös sport összehozza dolgozókat (Fotó: blog.gallagherbassett.com.au)
Ma már semmi meglepő nincs abban a fejlett országokban, ha a munkavállaló ebédidőben egy órát úszik az uszodában, Svédországban azonban egyes munkaadók továbbfejlesztették a gyakorlatot, kötelező munkahelyi testedzést rendeltek el alkalmazottaiknak.

 

 

A Björn Borg egykori teniszező által alapított divatáru és sportruházati vállalat munkatársai minden pénteken munkaidőben a cég stockholmi központjából egy közeli edzőterembe járnak sportolni. Senki sem kerülheti el a testedzést, a cég már két éve kötelezővé tette Henrik Bunge vezérigazgató kezdeményezésére.

„Ha nem akarsz edzeni, ha nem akarsz a vállalati kultúra részévé válni, akkor távoznod kell tőlünk” – mondta Bunge. Eddig egyetlen munkatárs sem távozott a cégtől a kötelező sportolás miatt – tette hozzá.

A kezdeményezés fő célja a termelékenység, a jövedelmezőség növelése, és a dolgozók közötti jó kapcsolatok ápolása.

2014-ben a Stockholmi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a munkaidő alatti testedzés mind a munkavállalónak, mind a munkaadónak előnyös, előbbiek egészségesebbek lesznek és jobban tudnak összpontosítani munkájukra, ráadásul 22 százalékkal csökken a hiányzásuk, ami nem elhanyagolható tényező egy olyan országban, ahol az átlagembert kétszer nagyobb gyakorisággal dönti le lábáról a betegség a többi európaihoz képest.

A Björn Borg cég 60 munkavállalója ezen a napon jógaórán vesz részt. „Többségünk úgy véli, hogy ez valóban nagyon jó gyakorlat munkaidőben” – mondta Cecilia Nissborg, az egyik alkalmazott.

Svédországban mindenki egyetért azzal, hogy egészségesebb, erősebb és boldogabb leszel, ha sokat mozogsz, ha sok időt töltesz a természetben – magyarázta Carl Cederström, a Stockholmi Egyetem kutatója, A wellness szindróma című könyv szerzője, aki nem ért egyet az új őrülettel.

A svédek sportolnak a legtöbbet Európában. Az Eurobarométer egy 2014-es felmérése szerint a svédek 70 százaléka hetente egyszer, 51 százalék kétszer-háromszor végez testedzést. A felmérés végén álló bolgároknak csak 22 százaléka mozog hetente egyszer.

A svéd cégek már az 1980-as évek óta támogatják dolgozóik sportolását évente fejenként 500 euróval, amely nem adóköteles. Számos vállalat, mint a Björn Borg cég, maga szervezi meg dolgozói testedzését munkaidőben.

Henrik Bunge szerint ezáltal a dolgozók boldogabbá és termelékenyebbé váltak. Amióta elindították a projektet, a cég minden gazdasági mutatója növekedett.

A közös sport ráadásul összehozza a vállalat minden egységének dolgozóit, elmossa a hierarchikus kapcsolatokat. „Amikor az edzőteremben vagyunk, mindannyian ugyanazon a szinten vagyunk. Nem fontos, milyen pozíciót töltesz be a vállalatnál, mindenki egyenlő” – mondta Ida Lang, a könyvelési osztály munkatársa.

Cederström azonban túlzottnak tartja a kötelező munkahelyi testedzés elrendelését Svédországban. „Amikor elkezdesz úgy gondolkodni, hogy jobb anya vagy jobb apa vagy, ha edzel, eljuthatsz addig a pontig, hogy kevésbé jó embernek tartod azokat, akik nem élnek egészségesen, akik túlsúlyosak vagy dohányoznak” – magyarázta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik