Műkorcsolya Eb: áll a bál Pljuscsenko és az olimpia körül

Vágólapra másolva!
2014.01.17. 15:05
Bajban vannak az oroszok a szocsi téli olimpián debütáló műkorcsolya-csapatverseny miatt, mivel két férfi versenyzőt akarnak indítani, de csak egy kvótájuk van – derült ki Ottavio Cinquantának, a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) elnökének pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ISU-vezér a Syma-csarnokban zajló budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság helyszínén azt mondta, Szocsi készen áll a február 7-én kezdődő játékokra. Az olasz sportvezető szerint nagy eredmény, hogy műkorcsolyában a programba került a csapatverseny, így a korcsolyasportokban 25 aranyérmet osztanak ki az orosz városban. Azért is fontosnak tartotta a csapatverseny bevezetését, mert így a másik két szakághoz, a rövid pályás és a nagypályás gyorskorcsolyához hasonlóan ezúttal már műkorcsolyában is több érem megszerzésére nyílik lehetősége egy sportolónak az olimpián.

A csapatversenyt illetően megjegyezte, többek között az tette lehetővé az ötkarikás programba kerülést, hogy a jégtáncosok küzdelmét háromról kétnaposra rövidítették. Elmondta, a csapatversenyben tíz nemzet küzdhet meg az aranyéremért úgy, hogy mind a négy számban – jégtánc, páros, férfi és női egyéni – egy-egy képviselője korcsolyázik, s a rövid programot követően a legjobb öt ország versenyzői mutathatják be a kűrjüket. Hozzátette, arról vélhetően az ISU következő kongresszusán döntenek, hogy a csapatverseny bekerüljön a világ- és Európa-bajnokságok műsorába is.

Az új versenyszám azonban nagy viharokat kavart, elsősorban az oroszok és legnagyobb sztárjuk, Jevgenyij Pljuscsenko miatt. A problémát az okozza, hogy a házigazdák azt tervezték, Torino olimpiai bajnoka, a háromszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok Pljuscsenko indul a csapatversenyben, míg egyéniben Makszim Kovtun, aki a rövid programot követően negyedik helyen áll az Eb-n. Csakhogy mivel az oroszok egyetlen kvótát szereztek a férfiak között, a szabályok szerint ugyanannak a személynek kellene indulnia a csapatversenyben és egyéniben is. A csapatverseny rövid programja után akkor lehetséges a csere, ha az adott nemzetnek a megsérült versenyzője helyett van másik kvótával rendelkező korcsolyázója – a vonatkozó szabályok szerint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik