MSÚSZ, TF, NS: megújul a sportújságíró-képzés

Vágólapra másolva!
2017.12.12. 17:24
null
A TF-en jelentették be a megújuló sportújságíróképzést (Fotó: Tumbász Hédi)
A sportriporterek, honlapszerkesztők, sajtósok, media officerek képzésének megújítását a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Testnevelési Egyetem a Nemzeti Sporttal együttműködve indítja el – ezt jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a három szervezet képviseletében Mocsai Lajos, a TE rektora, Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője és Ballai Attila, az NS-t is kiadó Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág-igazgatója.

A bejelentésen részt vett és elsőként beszélt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki méltatta a megújuló magyar sport legújabb eredményeit, sportdiplomáciai sikereit, világversenyek rendezőjeként tanúsított érdemeit, és megújuló tudományos központját, a Testnevelési Egyetemet. Mint mondta, Magyarországon nagy hagyománya van a minőségi sportújságírásnak, amelynek oktatása mostantól méltó körülmények között és kitűnő szakemberek bevonásával zajlik. Az esemény egyik moderátorától, Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnöktől (műsorvezetőtársa a TE kommunikációs és marketingvezetője, a képernyőről szintén ismert Mezei Dániel volt, aki kimentette a más elfoglaltsága miatt távol lévő, de a képzésbe oktatóként szintén bekapcsolódó Gundel Takács Gábort) megtudhattuk, hogy Szabó Tünde is oktatja majd a sportújságíró-jelölteket sport szakjogászként.

Mocsai Lajos – aki a napokban kapta meg a rektori kinevezését újabb öt évre – elmondta, hogy bár szerepvállalása kezdetétől tervezte az egyetem a sportújságírók, majd a sportdiplomaták képzésének elindítását, most találtak ehhez a munkához megfelelő partnert a sportújságíró-szövetségben, amely csaknem hétszáz tagjával, nemzetközi kapcsolataival és szaktudásával garantálja az új kurzusok sikerét.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

Szöllősi György megemlítette, hogy az MSÚSZ jelenlegi elnöksége a sportkultúra újjáépítésének részeként, a magyar sport szürkeállomány-hiányának csökkentésére tett erőfeszítésként a legfontosabb célok között kezeli a szakmai képzés megújítását, amelynek a feltételei mostanra teremtődtek meg, miután a hazai sportmédia nagyobb részben végre magyar tulajdonban van a korábbi évtizedekre jellemző helyzettel szemben. Régi az adósság, de végre az MSÚSZ kezdeményezte a több szintű, egyetemi hátterű oktatás elindítását, a TE pedig azonnal nyitott volt a kezdeményezésre, amelyhez harmadik, nagyon fontos és erős pillérként a Nemzeti Sport és kiadója, a Mediaworks csatlakozik szakembereivel és a gyakorlati képzés fontos műhelyeivel, miközben a megújuló Testnevelési Egyetemen is pazar infrastruktúra várja a hallgatókat, új televízióstúdiókat is beleértve. Az MSÚSZ-elnök, NS-főszerkesztő Genzwein Ferenc kancellárra hivatkozva bejelentette továbbá, hogy jövő ősszel a szövetség is a TF-campus területére költözik, ezzel a székhelyáthelyezéssel jelképesen is erősítve a magyar sportkultúra megújításának szellemi központját, illetve hogy jövőre a Ferencváros legendás krónikásának és archívumvezetőjének emlékére Nagy Béla-program néven indul el a sportkönyvkiadás megújítását célzó MSÚSZ-program a kormány segítségével, amelynek keretében később sportfilmek, kiállítások is készülhetnek, konferenciák is szerveződhetnek, múzeumok is alakulhatnak.

Ballai Attila, a Mediaworks sportüzletág-igazgatója, a Nemzeti Sport állandó publicistája arról beszélt, hogy amikor ő friss diplomásként megjelent egykor a sportújságírásban, hatalmas kiváltság volt álláshoz jutni, manapság viszont nagy szükség lenne jó szakemberekre a sportmédia minden területén, így aki az új képzésben részt vesz, bizonyára talál is magának feladatot.

A sajtótájékoztatón megszólalt Gál Andrea, a TE Társadalomtudományi Tanszékének vezetője (elmondta, hogy megfelelő arányban társadalomtudományt, sporttudományt és médiatudományt tanulnak majd a hallgatók), és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, a TE nagykövete is, aki a versenysportolók és a média kapcsolatát tanulmányozza egyetemi munkája során. Elhangzott, hogy az érettségizett hallgatókat 2018 szeptemberétől OKJ-s képzésekre, 2019 szeptemberétől már az egyetemi sportújságíró alapképzésre (BSC) is várják, s ugyancsak elindul már a következő (2018–19-es) tanévben a posztgraduális, három szemeszterből álló felsőfokú kiegészítő szakképzés, amely szintén sok gyakorlati órát tartalmaz majd. A negyedik képzési forma, a mesterszintű egyetemi képzés pedig összekapcsolódik majd a sportdiplomácia oktatásával, ugyancsak a legnevesebb szakértők bevonásával.

A képzésről még többet megtudhat az NSO Tv által készített videointerjúkból:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik