Magyar Parasport Napja: oktatási intézmények százai csatlakoztak

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.02.22. 17:32
...és elérkezett újra február 22. A Magyar Parasport Napja, újra: újra oktatási intézmények százai kapcsolódtak be a nagyszerű kezdeményezésbe, miszerint a testnevelésórák keretében fogyatékkal élők számára kitalált sportágakat próbáltak ki a gyerekek, osztályfőnöki órán pedig megnézték A csodafedezet című dokumentumfilmet, amely Vitéz Halassy Olivérről szól, aki amputált lábbal lett kétszeres olimpiai bajnok vízilabdában – az épek között.
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK GALÉRIÁNKAT
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK GALÉRIÁNKAT

 

A nap hivatalos programja koszorúzással kezdődött a Paralimpai Bajnokok Falánál az V. kerületi Olimpiai Parkban, több prominens személyiség, többek közt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szabó László, a szervező Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és főszerkesztőnk, Szöllősi György részvételével. Aztán iskolalátogatás következett, vagyis a nap lényegi részébe nyerhettünk betekintést: hogy miként fogadják a diákok a parasportokat.

Személyes élményeinkre alapozva írjuk: nyitottan fogadták.

Az Óbudai Árpád Gimnázium volt a kijelölt helyszín, ahová a média képviselőit meghívták, és ahol fontos tanácsokat kaphattak a tanulók a paralimpiai érmes vívótól, Krajnyák Zsuzsannától, aki a tőle megszokott őszinteséggel beszélt helyzetéről. Aztán a tornateremben kipróbálhatták a gyerekek a kosárlabdát kicsit másképp – már azok értékes élményekkel gazdagodtak, akik beültek a kerekesszékbe, akik pedig kosarat is dobtak, nagy tapsot kaptak társaiktól.

Halassy Olivér filmje meg mintha még a mobiltelefonok iránti manapság legyőzhetetlennek tűnő vonzalommal is felvette volna a versenyt a fiataloknál.

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Parasport Napján a BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány és a Magyar Paralimpiai Bizottság. Az együttműködés egyik központi eleme a fiatal parasportolók ösztöndíjprogramja, mely a partneri kapcsolatnak köszönhetően új szintre léphetett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik