Deutsch Tamás, a játékok Védnöki Testületének vezetője beszélt az együttműködésről (Fotó: Török Attila)

Az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken írta alá Deutsch Péter, a játékokat szervező EMG 2019 Sport Kft. ügyvezetője a sportági szervezetek képviselőivel.

Ez az első alkalom a Maccabi Európai Játékok történetében, hogy a versenyek előkészítésében és lebonyolításában a sportági szakszövetségek a szervezők partnerei” – jelentette ki Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, a játékok Védnöki Testületének vezetője. A sportvezető hozzátette: ez az együttműködés adja a garanciát arra, hogy az eseményekre a lehető legmagasabb színvonalon kerüljön sor, s az eredményeket is a nemzetközi előírásoknak megfelelően lehessen hitelesíteni.

Ennek a partnerségnek köszönhetően akár hivatalos országos, Európa- és világcsúcsok is születhetnek a nyári Maccabi Európai Játékokon” – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Jusztin Ádám, a Magyar Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnöke, a szervezőbizottság társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar zsidó sportolók 2010 óta több mint 100 érmet nyertek a Maccabi Európai, illetve Világjátékokon, s reméli, hogy idén hazai környezetben is kiemelkedően fognak szerepelni.

A 15. Maccabi Európai Játékokat július 29. és augusztus 7. között rendezi Magyarország, budapesti központtal. Ez lesz az idei esztendő legnagyobb szabású hazai multisporteseménye, amelyre 40 országból 2500 versenyző érkezik. A résztvevők összesen 21 sportágban mérik össze erejüket. Az együttműködésben a hazai labdarúgó- (MLSZ), röplabda-, kosárlabda-, vívó-, tollaslabda-, asztalitenisz-, sakk-, bridzs-, vízilabda-, úszó-, tenisz-, lovassport- és gyeplabda-szövetség vesz részt. Vannak szövetségek, amelyek több sportág rendezéséért is felelnek – például az MLSZ a futsalért is –, míg az országúti kerékpárversenyek lebonyolításában a Bringa Fehérvár Kft., a golfeseményekében pedig a Pannónia Golf & Country Club működik közre.

Tizenhárom hazai szakszövetség segíti a magyarországi rendezést (Fotó: Török Attila)