Lovassport: lemondott a fogathajtók kapitánya

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 11:55
Lemondott posztjáról Tóth Tamás, a magyar kettes- és négyesfogathajtó válogatott szövetségi kapitánya.

„A nemzetközi bírói testületek működése, a fogathajtók felé irányuló nem következetes értékelési szisztémája számomra már elfogadhatatlan mértéket öltött” – indokolta döntését Tóth Tamás a szövetség elnökének, Lázár Vilmosnak, illetve Stróbl Dorottya főtitkárnak címzett levelében.„A nemzetközi bírói testületek működése, a fogathajtók felé irányuló nem következetes értékelési szisztémája számomra már elfogadhatatlan mértéket öltött” – indokolta döntését Tóth Tamás a szövetség elnökének, Lázár Vilmosnak, illetve Stróbl Dorottya főtitkárnak címzett levelében.

A szakember szerint „a rendszer hibás”, ő pedig nem tudja a magyar versenyzők érdekeit megfelelően képviselni.

„Mivel a pozitív változás legkisebb esélyét sem látom a jövőben, nincs más megoldás, minthogy lemondjak” – fogalmazott.

Tóth szerint a szabályzat részbeni alkalmatlansága, valamint a bírói munka sajátos értelmezése a múlt heti, lipicai kettesfogathajtó vb-n csúcsosodott ki.

„Lázár Zoltán semmiféle olyan szabálytalanságot nem követett el, hogy a legsúlyosabb szankciót, a kizárást kellett alkalmazni vele szemben” – írta.

A lipicai kettesfogathajtó-vb-n egyéniben Hölle Martin aranyérmet nyert, míg a magyar csapat megvédte vb-címét, és sorozatban harmadszor győzött. A csapatban Hölle mellett a két Lázár-fivér, Vilmos és Zoltán kapott szerepet, utóbbit azonban kizárták az orrszíj állítólagos szabálytalan rögzítése miatt.

Hölle Martin szerint díjhatásban volt a legnagyobb nyomás rajta.


„A holland istállóban olyan homokos talajon készülök, amilyenen Lipicán versenyeztünk, így számomra nem volt ismeretlen” – nyilatkozta Hölle az M4 Sport keddi, Sportreggeli című műsorában. Hozzátette: lovainak sem volt furcsa, hogy sokkal nehezebb húzni a kocsit, mint a füves talajon.

Hölle elmondta: a vasárnapi akadályhajtáson vizes volt a pálya, nem igazán látszott, hogy a bóják között merre vezet az út, így „nagyjából a szerencsére bízva” mentek.

„Fogathajtásban is nagyon fontos a tapasztalat, én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a világ két legjobb kettesfogathajtója a csapattársam” – utalt a húszéves Hölle a Lázár-fivérekre, akik közül Zoltánt kizárták a versenyből, míg az ötödik helyen végzett Vilmost ezúttal sikerült legyőznie.

„Amikor elkezdtem a fogathajtást, akkor a Lázár és a Dobrovitz volt a két legnagyobb név a sportágban” árulta el Hölle, hozzátéve, mindenki ellenük akart versenyezni, vagy legalább egy helyen akart lenni velük.

Kijelentette, számára az is nagyon jólesett, hogy amikor először találkozott velük, köszöntek neki. „Most pedig, hogy egy csapatban lettünk világbajnokok, az nagyon nagy szó.”

„A világbajnoki címeim annyiban változtatják meg az életemet, hogy sokkal keményebben kell dolgoznom, hogy a szintet tartani tudjam” – nyilatkozta Hölle, majd elmondta: szerinte is könnyebb feljutni a csúcsra, mint sokáig ott maradni.

Mint fogalmazott, a csütörtöki díjhatás azért volt számára a legnehezebb ezen a versenyen, mert ott volt a legnagyobb elvárás vele szemben. Megemlítette, elsősorban azért került a csapatba, hogy díjhajtásban „hozza az eredményt”, így abban a versenyszámban nagy nyomás nehezedett rá. „Zoltán kizárását követően azonban Vilmosra és rám szakadt a többi is, ami nem volt egyszerű” – tette hozzá.

Hölle Martin a kettesfogathajtás legfiatalabb világbajnoka lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik