Közelebb Európához

Vágólapra másolva!
2013.01.30. 12:58
null
A Győri ETO tavaly is jó hírünket vitte Európába (Fotó: Korponai Tamás)
Egyetlen gól választotta el a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatát, hogy oly sok év és anyagi áldozat után megnyerje végre a Bajnokok Ligáját, de mégiscsak ott volt a döntőben, és jó hírünket vitte Európába. És persze megnyerte szokás szerint a hazai bajnokságot és kupát, akárcsak a férfiaknál az MKB Veszprém. Mindkét együttesnél a magyar sport szempontjából fontos előrelépés volt 2012-ben, hogy a honi játékosok egyre több lehetőséget kaptak, edzőik bizalmat szavaznak nekik, ők pedig visszanyerik az önbizalmukat.

Ahogy a Győr hajszolja a BLgyőzelmet, úgy hajt a Veszprém arra, hogy végre bejusson a BL négyes döntőjébe: a jóval erősebb férfimezőnyben már ez is nagy diadallal ér fel. Az ősszel pedig a pénzügyileg újra felturbózott gárda megteremtette magának az esélyt, hogy csoportgyőztesként jusson tovább, így talán végre eljut a legjobb négy közé.

A négyes döntőbe került tavaly tavasszal a Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata, igaz, nem a legerősebb európai sorozatban, de a sportág nehéz szakmai helyzetét tekintve a Eurochallenge-ben elért sikert is ki lehet tenni az ablakba. Az pedig a Szolnoknál is természetes, bár a kézilabdához hasonlóan nem egészséges állapot, hogy idehaza egyeduralkodó, és megnyeri azt a sorozatot, amelyben elindul.

Hasonló helyzetbe került jégkorongban a Sapa Fehérvár AV 19, amelynek szintén nemzetközi szinten kell edződnie, hogy fejlődjön. Évek óta megméreti magát az EBEL-ben, az osztrák bajnokságban, és állja a sarat a szomszédok legjobbjaival, tavaly is bejutott a rájátszásba, és az idén is megvan rá az esélye.

A magyar vízilabdakluboknál az igazán nagy európai áttörés régóta várat magára, pedig olimpiai bajnokok úsznak a medencében. Viszont a sportág javára kell írni, hogy nem egycsapatos a bajnokság és a kupa, egyiket a Teva-Vasas nyerte meg, a másikat a Szeged Beton VE.

Labdarúgócsapataink még távolabb vannak a nemzetközi élvonaltól, de a bajnokság itt sincs előre lefutva. A DVSC-Teva visszaszerezte trónját a Videotontól, a fehérvári együttes viszont eljutott az Európa-liga csoportkörébe, és ott is nyert meccseket, így legalább az ősz végéig volt kinek szurkolni nemzetközi meccseken.

Olvasóink az evsportoloja.hu oldalon szavazhatnak arról, melyiket tartják az év együttesének. A fehérvári jégkorongozók egyelőre 32 százalékkal vezetnek, őket a két kézilabdacsapat követi a dobogón.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik