Korszerűsítenéd otthonod? Ezt a lehetőséget imádni fogod!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.14. 15:24
Címkék
Az MFB első lakossági hitelprogramja több tízezer lakás, illetve családi ház korszerűsítését teszi lehetővé, ráadásul mostantól még könnyebben igényelhető az energiahatékonyság növelésére fordítható, nulla százalékos hitel! (x)

Mint ismeretes: a hitelt magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os önerővel, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, vagy éppen nyílászárók cseréjére. A programon belül pályázni lehet megújuló energiaforrás – azaz napelem, napkollektor, hőszivattyú, vagy korszerű faelgázosító berendezés – beépítésére is. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500.000 Ft, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

Az összesen 115 milliárd forint keretösszegű hitelprogram áprilisi indulása óta folyamatos az érdeklődés a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás felhasználásának növelését biztosító forrás iránt. Ezért is fontos szempont, hogy az igénylők a lehető legegyszerűbb eljárás során vehessék igénybe a számukra megítélt összeget.

 

Az eddigi tapasztalatokat összegezve döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Nemzetgazdasági Minisztérium a pályázati kiírás módosításáról. Így az igénylők valós körülményeit még inkább figyelembe vevő pályázati eljárásban az érdeklődők még könnyebben igényelhetik a piaci feltételeknél jóval kedvezőbb, nulla százalékos hitelt.

Folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket, és pontosítunk a termékdokumentáción, ha szükséges. Célunk, hogy a lehető legtöbb család számára megoldást, segítséget nyújtsunk, erre a hitel feltételei kiválóan alkalmasak" – fogalmazott Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója.

A módosításokat követően lehetőség nyílik arra is, hogy a hiteligénylő lakástakarék-pénztári megtakarítását a kölcsönből fennmaradó rész elő- vagy végtörlesztésére fordíthassa. További pozitív változás, hogy természetes személy hiteligénylő esetén a 2 millió forint kölcsönösszeget elérő vagy azt meghaladó Kölcsön esetén a tőkekitettség 70%-áról 50%-ra csökken az elvárt fedezet mértéke. Szintén könnyítés, hogy a korszerűsítendő ingatlanok rendeltetésszerű használatát a jövőben nem kell fűtésszámlával igazolni. Újdonság a részleges homlokzatszigetelési támogatás, ami azt jelenti, hogy a hitel felvétele esetén már nem szükséges a lakóépület összes homlokzati síkjának szigetelése.

A Lakossági Energiahatékonysági Hitelhez továbbra sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például a kezelési költség vagy az előtörlesztés díja. Az igénylőknek nem kell kamat- és árfolyamkockázattal sem számolniuk, vagyis a futamidő alatt csak a ténylegesen felvett hitelösszeget kell törleszteni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik