Koronavírus: elmarad a Senna-emlékmaratoni is

SZABADI KLAUDIASZABADI KLAUDIA
Vágólapra másolva!
2020.04.13. 19:02
Ayrton Senna, akit Niki Lauda is minden idők legjobb F1-es autóversenyzőjének tartott, 1994. május 1-jén vesztette életét az imolai versenypályán, a Tamburello-kanyarban. Az idén március 21-én lett volna 60 éves. Hatalmas megemlékezést szervezett az Instituto Ayrton Senna – Senna Alapítvány –, illetve a szokásos, éves, Interlagosban, a versenypályán zajló Senna-emlékmaratoni időpontját is május 1-re időzítették.

 

E sorok írója több alkalommal is részt vett az emlékmaratoni futáson, így nemcsak az intézet dolgozóival, hanem Ayrton Senna néhány családtagjával, Bianca és Bruno Sennával, valamint a tragikusan fiatalon elhunyt pilóta néhány közeli barátjával, rajongójával és egykori szomszédaival is évek óta jó kapcsolatban van.

Közbelépett a világjárvány

Sao Paulóban, illetve egész Brazíliában érezhető,tapintható az autóversenyző, Magic Senna „jelenléte” – a mai napig siratják az 1994 májusában elhunyt versenyzőt.

2004 óta minden évben több ezer ember vesz részta pilóta emlékére rendezett emlékmaratonin, hogy Brazília hőse előtt tisztelegjen; az interlagosi pályán rója a köröket – pontosan42 195 métert.

A lelátókon szinte többen vannak, mint a pályán, a Senna Alapítvány pedig a nevezési díjat és a rendezvényből befolyó bevétel összegét kórházak, iskolák, a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére fordítja, most már 16 éve.

Az idén azonban hiába is reménykedtek a végsőkig, a májusi programot lefújták a napokban. A maratonisták, akik egész évben erre készültek, szinte vigasztalhatatlanok.

 

Bianca Senna egyelőre nem mond új dátumot

A világjárvány Brazíliában is tombol, és sokan nem tartják be a kijárási korlátozást. A Senna Intézet egyik vezetője és a verseny fővédnöke, Ayrton unokahúga, Bianca Senna röviden nyilatkozott a Nemzeti Sportnak a továbbiakról.

„Persze hogy el vagyunk keseredve, de most mindent fölülír a koronavírus és a következményei. Semmi sem biztos, egyelőre újabb időpontot sem tudok mondani, sajnos a Senna Shopot is be kellett zárnunk – és nem túlzás, ha azt mondom, tényleg nem tudom, mikorra tervezhetjük újra az emlékfutást. Annyit talán elárulhatok, már csak azért is, hogy reményt adjak, egyelőre úgy tűnik: valamikor december végén talán sikerül újra megrendeznünk a nagybátyám emlékére szervezett fesztivált” – magyarázta Bianca Senna.

A maratoni egyébként váltófutás, kettes, négyes és nyolcas csapatok indulnak; e cikk szerzője minden évben az Atletas em Senna elnevezésű nyolcas team csapatkapitánya. Ezt a megtiszteltetést nem sok külföldi kaphatja meg, így Edilson Calastro gimnáziumi tanár, a korábbi csapatkapitány mondta el, hogy mit érez, miután egész évben erre készült, edzett, ahogyan a Senna-team többi tagja is.

Edzés egész évben – hiába?

„Nem titkolom, nagyon szomorúak vagyunk – mondta Edilson könnyes szemekkel. – Küszködtünk, készültünk, Senna a hősünk, és most valami olyan váratlan és végzetes helyzet állt elő, hogy egyelőre annyi a biztos, hogy semmi sem biztos. Ha csoda történne, ami nem valószínű, akkor talán... De azt sem tudjuk, hogy egyáltalán lesz-e még Senna-maratoni, hiszen a nevezési díj egy átlagembernek nagyon sokba kerül itt (12 ezer forint körüli összegnek megfelelő real – a szerző), és a járvány borzalmas gazdasági következményei világszerte, így nálunk is, pillanatok alatt káoszt és bizonytalanságot hoztak.

Nem tudok mást mondani, üzenni a magyar rajongóknak, mint hogy a hazám nevében is köszönöm, hogy megemlékeznek hősünkről, és addig is, amíg ez a borzalom tart, minden Senna-, sőt sportrajongó játszhat velünk.A lényeg, hogy bármilyen, sporttal kapcsolatos fotót küldjön el önmagáról asennapictures@gmail.come-mail címre, mi pedig közzétesszük a Facebookon és az Instagramon is a legjobbakat.

Természetesen a nemzeti hősünkkel, Ayrtonnal kapcsolatos emlékek előnyt élveznek” – tette hozzá könnyeit nyelve a 35 éves gimnáziumi tanár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik