Koronavírus: 3 vk-versenyt halasztottak el tornasportokban

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.03.11. 11:43
null
A Nemzetközi Tornaszövetségnek a járvány miatt három fontos vk-versenyt kellett júniusra halasztania, a pesarói rg-viadal az egyik „áldozat” (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) hivatalos közleményben tudatta: a koronavírus-járvány miatt elmarad három világkupaverseny, egyben olimpiai selejtező is. Mindhármat júniusi időpontra halasztották. A délelőtti bejelentés után aztán délután már törlés is jött: a stuttgarti világkupaversenyt lefújták, ez pedig megváltoztatja az olimpiai kvalifikáció menetét is.

Szertornában a dohai (Katar) világkupaversenyt március 18–21.-ről június 3–6.-ra ütemezték át. A magyar szövetség múlt vasárnap jelentette be, hogy a járvány és egy esetleges karantén veszélye miatt a válogatott nem utazik el a vk-sorozat dohai (és baki) állomására.

Ritmikus gimnasztikában a pesarói (Olaszország) versenyt kellett elhalasztani – az olaszországi intézkedések miatt amúgy is gyakorlatilag megoldhatatlan feladattal szembesültek a világkupa-sorozat nyitó állomásának (április 3–5.) szervezői. Az új dátum június 5–7. A magyar szövetség két egyéni versenyzőt (Pigniczki Fanni, Juhász Anna) és a kéziszercsapatot nevezte eredetileg a megméretésre. Mivel a ritmikus gimnasztika vk-sorozata egyben olimpiai selejtező is, ráadásul nagyon szoros a versenynaptár (4 hétvégén 4 országban 4 verseny volt az eredeti terv), a FIG-nek igen nehéz dolga van az átütemezésekkel.

Szintén elhalasztják a bresciai (Olaszország) gumiasztal-világkupaversenyt április 24–25-ről, az új időpont június 19–20. Délután a FIG aztán egy törlésről adott hírt, lefújták a stuttgarti torna-világkupaversenyt, ez pedig mindenképpen befolyásolja az olimpiai kvalifikációt – csak még azt nem tudni, miként.

Az összes elhalasztott versenyre újraindul a regisztráció, tehát a nemzeti szövetségeknek elölről kell kezdeni a nevezési folyamatot. Minden más, a FIG égisze alá tartozó verseny időpontja (egyelőre) változatlan.

A múlt héten több nagy nemzetközi verseny elhalasztását vagy törlését jelentették be a tornasportokban. Szertornában törölték a jesolói (Olaszország) hagyományos nemzetközi viadalt, míg ritmikus gimnasztikában a marbellai (Spanyolország) Grand Prix-versenyt elhalasztották, a thiais-i (Franciaország) GP-viadalt törölték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik