Kontaktlencse száraz szemmel küzdők számára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.07. 08:40
Címkék
A szemet érintő egészségügyi problémák rendszerint annyira kellemetlenek, hogy azonnali segítségért kiáltanak. Tipikusan ilyen helyzet a száraz szem szindróma, mely egy létező betegség. Nem csak a hétköznapokat nehezítheti meg, de a szem fénytörési hibáinál az ideális korrekciós eszköz megtalálása is fokozott szerephez jut. (x)

 

A szemszárazság jelentkezhet egészen enyhe tünetekkel, melyeken akár egy hidratáló szemcsepp is segíthet, de olyan súlyos is lehet, ami a szem hosszú ideig történő használatában is akadályoz. De mégis milyen okok bújnak meg a háttérben? Miért száradnak ki szemeink? Hogyan hat mindez például a kontaktlencse viselésre? Milyen alternatívák léteznek rövidlátók számára, ha száraz szemmel küzdenek? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Civilizációs probléma a száraz szem szindróma

A szemszárazság legtöbbször a modern kommunikációs eszközök használatára vezethető vissza. Napjainkban minden korábbinál többen végzik munkájukat számítógép előtt, de a tablet, a laptop és az okostelefon is mindennapjaink szerves részét képezik. A számítógépes munka során hajlamosak vagyunk ritkábban pislogni, ez pedig már alapvetően hozzájárul a száraz szemek kialakulásához. A szem nem arra lett kitalálva, hogy egész nap egy monitorra meredjünk, s ennél fogva előbb vagy utóbb valamilyen tünetekkel reagál az ilyen szintű megerőltetésre. Nem véletlen, hogy az irodai munkát végzőknél általában fokozottan jelentkezik a látásromlás, és a szemszárazság kellemetlenségeit is ők ismerik igazán.

 

Akár vérnyomáscsökkentő is okozhatja

Érdemes tudni, hogy vannak olyan állapotok is, melyek száraz szem szindrómához vezethetnek, így például bizonyos betegségek, allergiás állapotok, a várandósság is ilyenek. A hormonpótló tabletták szintén hasonló mellékhatásokkal járhatnak, éppen úgy, mint a vérnyomáscsökkentők vagy az antidepresszánsok szedése.

Milyen tünetekkel jár a száraz szem szindróma?

A szemek fáradtsága, a homályos látás és az égő érzés egyértelműen felhívják a figyelmet arra, hogy szemeink ki vannak száradva. Nem ritka, hogy a túlzott könnyezés is társul a tünetekhez, de a kivörösödés és az idegentest érzés is erre utalhatnak. Mindez különösen kellemetlen akkor, ha kontaktlencsét szeretnénk viselni, sőt, egyenesen ellehetetlenítik a problémák a kényelmes lencsehordást. De vajon létezik megoldás?

 

Kontaktlencsék száraz szemre

Jó hír a száraz szemmel küzdők számára, hogy a kontaktlencse piacon már olyan típusok is elérhetőek, amelyek kifejezetten ezzel a problémával is gond nélkül alkalmazhatóak. Ezek a Proclear lencsék speciális anyagból készülnek, így könnyebben illeszkednek a szárazabb környezethez. Víztartalmuk igen magas, de persze nem elhanyagolható az sem, hogy miként viszonyulsz a pislogáshoz és a monitorhasználathoz. Figyelj tudatosan arra, hogy mennyit pislogsz, és időnként nézz a távolba, ezzel is pihentetve szemeid.

A száraz szem szindróma nem egy olyan probléma, amely megoldhatatlan, ráadásul a kontaktlencse viseléséről sem kell lemondanod esetében. A speciális lencseválasztás azonban nélkülözhetetlen. Ügyelj a megfelelő szakemberre is, aki egyéni paramétereidnek megfelelő lencsét ajánl számodra. Ez azért is fontos, mert így biztosan nem fordulhat elő, hogy szúr a lencse, vagy éppen időnkénti homályos látással társul annak viselése. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a monitor fényerejét úgy állítsd be, ami kényelmes szemeid számára, hiszen ez nélkülözhetetlen akkor, ha egész nap a monitor előtt végzed feladataid.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik