Kiss Balázs: Életem egyik fő attrakciójára készülök a Papp László-sportarénában!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.09.19. 13:24
null
Kiss Balázs öt éve bronzérmes volt a legutóbbi hazai vb-n (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Kiss Balázson nem fog az idő: a magyar birkózóválogatott világbajnok korelnöke az előző három világversenyén érmet szerzett, erre készül természetesen Budapesten is. (x)

 

Ha van a magyar birkózósportnak állócsillaga, akkor ő Kiss Balázs: kötöttfogású világbajnokunk több mint tíz éve folyamatosan ott van a sportág élvonalában, és 36. életéve felé közeledve is nagy dobásra készül.

Újabb nagy dobásra.

A BVSC kiválósága a magyar válogatott korelnökeként is bomba formában van, az előző három világversenyén sikerült dobogóra állnia, ami nem kis teljesítmény ebben a sportágban.

„Ilyesmire még fénykoromban sem volt példa – vagy lehet, hogy nekem most van a fénykorom... – viccelődött 2009 örök optimista világbajnoka, aki gőzerővel készül, hogy a sorozatot tovább nyújtsa, hiszen ez azt jelentené, hogy az október 20. és 28. között rendezendő budapesti vb-n is dobogóra állhatna – hazai közönség előtt, újfent. – Én hála Istennek pontosan tudom, milyen érzés ez, hiszen az öt évvel ezelőtti vébéről is szép emlékeket őrzök: akkor is sikerült jól szerepelnem, és dobogóra állnom a magyar közönség előtt, aminél nincs jobb érzés.”

Kiss a rend kedvéért egyértelműsítette is, hogy más nem is lehet a célja, és hozzátette, az újabb remek szerepléshez minden adva van, hiszen az idén mutatott teljesítménye biztató.

„Az egész éves felkészülésem kiválóan sikerült: az oroszországi Európa-bajnokságon bronzérmes lettem, a Magyar Nagydíjat magabiztos és olyan látványos birkózással nyertem meg, hogy még én is meglepődtem saját magamon, és így a súlycsoportomban világranglista-elsőként várhatom a budapesti világbajnokságot. Ennél jobb előjelek nemigen kellenek – mondta a legújabb szabály- és súlycsoportvariálások nyomán most éppen 97 kilogrammban birkózó Kiss. – Ráadásul már most túl vagyok a fogyasztás érdemi részén, a súlyomat a vébéig már nem is engedem vissza. A hátralévő időben csak a finomhangolás, a versenyre való ráhangolódás maradt feladatul, de azt se felejtsük el, hogy öt hét alatt még sok mindenen lehet csiszolni.”

Kiss Balázsnál jobban senki sem tudja, hogy ebben a sportágban a jó forma messze nem minden, a sikerhez a csillagok szerencsés együttállása is elengedhetetlen – ha úgy tetszik, ez rendkívül sokösszetevős egyenlet.

„Mint tudjuk, és az utóbbi időben is sokszor láttuk, nálunk nagyon sok múlik a szerencsén, a jó sorsoláson, a bíráskodáson, a fogyasztáson, és így tovább… – magyarázta Kiss. – Ugyanakkor én minden tőlem telhetőt megtettem eddig is, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból, és az egész éves teljesítményem alapján nyugodt szívvel kijelenthetem: életem egyik fő attrakciójára készülök a Papp László-sportarénában!” (x)

 

EDZŐTÁBORRAL HANGOLNAK
A kötöttfogású válogatott jelenleg Minszkben állomásozik, ahol a szokásos nemzetközi edzőtáborban és a hagyományos Oleg Karavajev-emlékversenyen vesz részt. Kiss Balázs némileg ránk is ijesztett, mert közölte, hogy rögtön az első napon megsérült a térde, így hiába győzte le a nyitó mérkőzésén a vele együtt a tavalyi párizsi vb-n bronzérmes grúz Revazi Nadareisvilit, és jutott el végül a vigaszágon a bronzmeccsig, azt már biztosan nem tudja lebirkózni. De aztán megnyugtatott: nincs nagy gond.
„Egy dobásnál rosszul értem földet, és összekoccant a két térdem, most az egyiknek a belső felén van egy vérömleny és duzzanat, amolyan zúzódásféleség – ecsetelte Kiss Balázs. – Nem súlyos, de Isten ments, hogy rásérüljek! Most folyamatosan jegelem, polcolom és pihentetem, hogy minél hamarabb regenerálódjon. Ám mindenkit megnyugtatok, a budapesti vébészereplésemre ez semmiféle hatással sem lesz!”
A kötöttfogásúak csütörtökön már haza is jönnek Fehéroroszországból, kapnak egy hét pihenőt, a vb előtti utolsó edzőtáborozást pedig szokásosan Tatán teljesítik, szerencsére erős külföldi edzőpartnerek társaságában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik