Kiállítás: Erdei Zsolt vb-öve és Talmácsi bukósisakja is tárlaton

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.27. 09:43
Többek között Erdei Zsolt világbajnoki övét és Talmácsi Gábor vb-bukósisakját is megtekinthetik a látogatók a Duna Palotában vasárnap megnyílt A Magyar Kézművesség – 2020, valamint A magyar sport – kézműves szemmel című kiállításon.

Az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) és az IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) közösen kiírt pályázatára az ország minden részéből érkeztek természetes alapanyagokból, különböző kézművestechnikákkal készült alkotások. A kiállítási anyag egyik része napjaink kézművességének színe-javát képviseli, másik része a magyar sport témakörét mutatja be kézműves eszközökkel.

A szervezők a témakör meghirdetésével a sport és a művészet kapcsolatát kívánták erősíteni.

„A népi kézművesek és kézműves iparművészek a magyar sport sikereit, bajnokait, egyéniségeit mutatják be kézműves eszközeikkel, illetve általában a sportolás, a testmozgás szépségeit ábrázolják – áll az AMKA MTI-hez eljuttatott közleményében. – Az előbbire jó példa Molnár István 1936-os olimpiai bajnok vízilabdázó vagy Sarlós György olimpiai ezüstérmes evezős megformálása. Az utóbbira pedig a múlt népi sportjátékának, a métának népviseleti babákkal történő ábrázolása, a különböző sportágak megjelenítése tűgobelinen vagy az Aranycsapat tagjai arcképének tojásokra maratása.”

A kiállításra több neves sportoló ajánlotta fel számára kedves emlékeket idéző, sikeréhez kötődő tárgyait. Így látható többek között a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin pekingi olimpiai dobogót megjárt, aláírásokkal, biztatásokkal teleírt magyar zászlója, Erdei Zsolt és Balzsay Károly világbajnoki öve, Ferjáncz Attila versenykabátja, sisakja, fotói, Talmácsi Gábor bukósisakja vagy Besenyei Péter élete első, külföldi versenyén nyert trófeája.

A kiállítás augusztus 15-ig naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg a Duna Palota Falk Miksa termében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik