Hegymászás: „Vége” – nem találták Erőss Zsoltot és Kiss Pétert
 
nemzetisport.hu

Nem találják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert, a két hegymászó eltűnt a Kancsendzöngán – olvasható Kollár Lajos blogbejegyzésében. Az expedíciónak pénteken el kell hagyni az alaptábort, a hegyről még koreai mászókat próbálnak menteni – az eltűnt magyaroknak viszont nyomuk sincs, ez pedig arra utal: nincs már remény, Erőss Zsolt és Kiss Péter is a Kancsendzöngán vesztette életét. Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda később úgy nyilatkozott, véget értek a mentőakciók, majd a nepáli idegenforgalmi illetékesek jelezték, serpák megpróbálják felderíteni, hol tűntek el a hegymászók.

Táblázat megtekintése

 

Táblázat megtekintése

KOLLÁR LAJOS BEJEGYZÉSE

„Most is vannak fenn sherpák kutatni és a koreait is menteni. Ha a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken sem, akkor ott vége! 23-a van, ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne.

Ebbe bele kell törődni. Ugyanott folyik még egy közös mentés, a koreai csapat 2 serpája és egy mászója van komoly bajban. Zsoltékat meg kellene találják, ha élnek, de nyomuk sincs! Közös az érdek, de nem találják. A koreaiak a négyes egyik sátrában vannak! Onnan kell őket lementeni! Ők még élnek! Még!

Holnap reggel el kell hagyjuk az alaptábort, itt a monszun a sarkunkban. 5-6 nap múlva érünk Kathmanduba.”

FELESÉGE TISZTÁBAN VOLT VELE: NINCS REMÉNY

A SportKlub Dodzsem című műsorában Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége (maga is hegymászó, aki 2008-ban házasodott össze párjával, lányuk, Gerda 2009-ben, fiuk, Csoma pedig 2011-ben született meg) nyilatkozott, és elmondta, hogy szinte biztos benne, hogy nincs már remény, férje meghalt, nincs esély.

PÁLYAKÉP

A csíkszeredai születésű, 45 éves Erőss Zsolt volt az első magyar állampolgár, aki megmászta a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát. Eddig tíz alkalommal mászott meg nyolcezer méter feletti csúcsot. Az Erdélyből családjával 1988-ban Magyarországra áttelepült Erőss 13 évesen ismerkedett meg a hegymászás alapjaival, első expedícióján 22 évesen vett részt, a kitűzött, meghódításra váró cél az oroszországi Elbrusz volt (5642 m). Hat évvel később tagja volt az első magyar Mount Everest-expedíciónak, akkor két sikertelen csúcstámadása volt.

A volt Szovjetunió hétezer méternél magasabb csúcsainak (Iszmail Szamani-csúcs – a korábbi Kommunizmus-csúcs –, Korzsenyevszkaja, Ibn Sina-csúcs – a korábbi Lenin-csúcs –, Dzsengis Csokuszu, Han Tengri) meghódításáért megkapta a Hópárduc elismerést, beceneve innen származik.

Nyolcezer méterre először 1999-ben jutott fel (a 8126 m-es pakisztáni Nanga Parbatra), három évvel később oxigénmaszkkal övé lett a Csomolungma (8848 m) is. Ez hozta meg számára – és az extrém sportág számára is – Magyarországon az igazi áttörést. Megszületett a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat, a következő években sorra szerveződtek és indultak az expedíciók. Erőss újabb nyolcezres csúcsokat mászott meg (Gasherbrum I., II., Dhaulagiri, Broad Peak, Makalu, Manaszlu, Lhoce, Kancsendzönga). Utóbbi kettőt már műlábbal, miután 2010 januárjában a Magas-Tátrában két társával együtt – akiket ő biztosított – balesetet szenvedett, mindkét lábát eltörte, jobb lábát pár nappal később térd alatt amputálni is kellett.

Alig telt el két hónap, akaraterejét bizonyítandó protézissel kezdett el járni, és még azon a nyáron visszatért örök szerelméhez, a hegymászáshoz. Szeptemberben már 7100 méteren járt, bár a csúcstámadás a Cso-Ojun akkor elmaradt. Tavaly műlábbal először jutott nyolcezer méter fölé (Lhoce, 8516 m).

Táblázat megtekintése

Utolsó mászása során 2013. május 20-án Kiss Péterrel együtt sikeres csúcstámadást hajtott végre a Kancsendzöngán. A magyar hegymászók lefelé elszakadtak egymástól, a 7600 méteren fekvő tábort nem tudták elérni, nem jutottak ki a hegy „halálzónájából." A Magyarok a világ nyolcezresein expedíció szerdán közleményben jelentette be: a két magyar hegymászó 8000 méter körüli magasságban, ereszkedés közben eltűnt. Erőss Zsolt társa, az 1986-os születésű Kiss Péter a Kékes Turista Egyesület tagjaként, még ifjúsági kategóriában indulva 2003-ban és 2004-ben is elnyerte az év teljesítménytúrázója címet. Ezt követően váltott a hegymászásra és barlangászásra – a Kancsendzönga volt az első nyolcezrese.

Táblázat megtekintése

 

Táblázat megtekintése

 

Táblázat megtekintése

Ajánlott cikkek