Szőke, tizenhét, és tudja, mi a legizgalmasabb a világon

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.08.11. 11:42
null
Jeges higgadtsággal dolgozik: Jana Kudrjavceva a budapesti vk-versenyen (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Hátközépig érő szőke haj, jégszem, végtelenül hosszú, karcsú zongorista- vagy zsonglőrujjak. Csendesen beszél, intelligensen, nincs benne semmi kislányos, pedig még a tizennyolcat sem töltötte be. Az is igaz, hogy rajta kívül kevés olyan tizenhét éves van, akit hazatérve nyolc világ- és nyolc Európa-bajnoki aranyérem vár, és már most biztosra vehető, hogy sportágában a valaha élt legnagyobbak közé kerül be a neve. Az összes beceneve – Kristályszobrocska, Vasszárnyú Angyal, Jégkirálynő – félelmetes eltökéltségére és hűvös, érzelemmentes higgadtságára utal. Olyan csúcsprofi, amelyet aligha látott még sportága – a ritmikus gimnasztika jelenlegi uralkodónőjével, az orosz Jana Kudrjavcevával beszélgettünk a Syma-csarnokban megrendezett budapesti világkupaverseny végén.

Szőke, barna, mindig együtt jár. A sajtószobába is. Ugyan csak Jana Kudrjavcevának lenne jelenése, de elválaszthatatlan barátja, a félig bangladesi, félig orosz Margarita Mamun is eljött vele. Ráül a fotel karfájára, feláll, szerez magának inkább egy széket, aztán leül hátra. „Készítsétek Janával az interjút, én csak elkísértem” – mosolyog. Hiába, megszokta, hogy másodhegedűs. „Csak” ötszörös világ- és négyszeres Európa-bajnok, bagatell. A középpontban pedig szinte mindig a szőke áll – minden idők legfiatalabb egyéni összetett világbajnoka, Jana Kudrjavceva.

Szemmérték (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Szemmérték (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

– A magyar közönség először láthatta, milyen élményekkel tér haza Budapestről?
– Nagy szeretettel köszöntöttek, amiért köszönettel tartozom. Nagyon jó körülményeket teremtettek a szervezők, jó volt a terem, a szurkolók pedig remekül fogadtak minket a versenyen.
– Mennyire elégedett? Volt egy szokatlan rontása a versenyen, a szalagdöntőbe pedig nem került be.
– Nem lehetek száz százalékig elégedett a teljesítményemmel, hibáztam szalaggal és buzogánnyal is, a másik két szerrel viszont közel maximális teljesítményt nyújtottam. Örülök, hogy most jöttek ki a hibák, mert így rájöttem pontosan, mit és hogyan kell kijavítanom a stuttgarti világbajnokságig hátralévő hónapban. Nyilván finomítunk még a gyakorlataimon.
– Hogy látja az esélyeit a világbajnokságon? Kétszeres összetett bajnokként újabb címvédésre készül.
– A világbajnokság előtt még a szófiai és a kazanyi világkupa-verseny jön, előbb ezeken szeretnék dolgozni, rontások nélkül. Ha Stuttgartra sikerül mindent kijavítani, akkor már jó úton járok. Nagyon nehéz volt a budapesti verseny mindannyiunknak, mert hosszú nyári szünet volt két versenyperiódus között, kiestünk a ritmusból. Valószínűleg ez a magyarázat a hibáimra is.
– Az interjúra is elkísérte csapattársa, Margarita Mamun, aki a legjobb barátja és a legnagyobb riválisa is. Hogyan tudják kordában tartani a rivalizálást és megőrizni a barátságot?
– Régóta együtt dolgozunk Ritával, a versenyeken általában együtt is lakunk, igazából pont ezek az utazások hoztak nagyon közel minket egymáshoz. Nem szeretnénk a versenyhelyzetben természetes stresszt és feszültséget kivinni a hétköznapokba, átvinni a magánéletünkbe, a barátságunkba. Nagyon nehéz helyzet ez, mert állandóan egymással rivalizálunk a versenyeken, és nem szabad, hogy ezt a versengést kivigyük a szőnyegről. Bajban lennénk mindketten, ha Rita nem támogatna folyamatosan, és nem kapná ezt vissza tőlem.
– Amikor berobbant a világ élmezőnyébe, egy egészen különleges labdaelemmel ejtett ámulatba mindenkit – de ezt az ujjon pörgetős, kézenátfordulásos Kudrjavceva-elemet az idén már nem látjuk. Miért került ki a gyakorlatból, amikor tulajdonképpen már a névjegyévé vált?
– Azért módosítottunk a koreográfián, hogy a közönségnek véletlenül se legyen unalmas. Kivettük az idei gyakorlatból, de minden bizonnyal visszakerül még. Most már a kislányok is kigyakorolták az elemet, így ki kell találnom valami új trükköt hozzá, hogy igazán különleges legyen!

„Csak” egy átlagos 17 éves. Nyolc vb- és Eb-arannyal 
(Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
„Csak” egy átlagos 17 éves. Nyolc vb- és Eb-arannyal (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

– Mennyire járul hozzá az orosz ritmikus gimnasztika dominanciájához az elképesztő merítési lehetőség? Hat-hét világklasszis képességű tornásszal edz együtt és folyamatosan versengenie kell, egy pillanatig sem lazíthat, mert biztosan lesz, aki átveszi a helyét, ha nem teljesít megfelelően.
– Oroszországban óriási a sportágunk társadalmi elismertsége, rengetegen űzik, így a válogatási lehetőség valóban hatalmas. Ráadásul minden más országnál nagyobb anyagi támogatást kapunk, jobbak az edzéskörülményeink, mindent a rendelkezésünkre bocsátanak – specialista edzőket, háttérstábot, orvosokat, masszőröket. Ezek után nagyon furcsa lenne, ha nem tudnánk meghatározó szereplői lenni a ritmikus gimnasztikának, és nem is vetne jó fényt ránk, versenyzőkre.
– Valóban nem rajong az edzésekért? Ugyanakkor a lehető legjobb versenyzőtípusnak tartják, aki éles helyzetben van elemében.
– Ha a sportolókat megkérdeznék, hogy az edzések és a versenyek közül melyiket választanák, a legtöbben a versenyekre szavaznának, így én is. Őszintén szólva az edzéseim sokszor unalmasak és nagyon nehezek. Ugyanakkor ha szőnyegre lépek egy versenyen, látom, hogy sok ezren szurkolnak a lelátón, és azért jöttek el, hogy lássanak minket. Ez engem sosem bénított meg, inkább óriási pluszt ad. Sokkal izgalmasabb, mint bármi más az életben! Egészen különleges érzés, és kiváltság, hogy átélhetjük.

Legjobb barátnőkként a legnagyobb riválisok: 
Kudrjavceva és Mamun (Fotó: AFP)
Legjobb barátnőkként a legnagyobb riválisok: Kudrjavceva és Mamun (Fotó: AFP)

– A családban van élsportoló – édesapja, Alekszej Kudrjavcev a barcelonai olimpia úszóbajnoka. Kikéri a véleményét a karrierjével kapcsolatban, kap tőle tanácsokat?
– Egy sportoló életében óriási szerepet játszik az, hogy milyen családba született. Ha van már élversenyző, akkor minden a sport körül forog. Édesapám ráadásul edző is, így rengeteg tanáccsal tud ellátni, nagyban segíti a munkámat. Minden versenyem, sőt, minden vizsgám előtt beszélek vele, és kikérem a véleményét – mindig tud valami hasznosat mondani.
– Jelenleg Ön a világ első számú ritmikus gimnasztikázója – de ki Jana Kudrjavceva számára az ideális tornász, vagy ha nincs ilyen, kikből rakná össze?
– Az összes korábbi nagy versenyzőt igyekszem megfigyelni, és eltanulni tőlük, amiben kiemelkedőek voltak. A legkomplettebb ritmikus gimnasztikázónak honfitársamat, Jevgenyija Kanajevát tartom, aki a világ valaha volt legeredményesebb rg-se – és talán a legkeményebben dolgozó is. A másik, akire felnézek, az ukrán Natalija Godunko, akinek teljesen egyedi stílusa volt. Tőlük bármikor tudok tanulni és ellesni dolgokat.


Úgy kezeli a szereket, mint senki más – figyeljék a zsonglőrujjakat! (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Úgy kezeli a szereket, mint senki más – figyeljék a zsonglőrujjakat! (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik