Így változtatta meg egy fotó a tehetséges sportolólány életét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 18:47
null
Ígéretesen induló karrier, zaklatás, bujkálás és félelem, maradandó hegek és az út a boldogságig (Fotók: Draft Trading)
A napokban újra előkerült a közösségi felületeken Allison Stokke rendkívül tanulságos sztorija. A Trading Draft cikke alapján bemutatjuk olvasóinknak.

 

Bár továbbra is a férfiak uralják a sportvilágot, a 2000-es években egyre inkább kerülnek előtérbe a női kiválóságok. A közösségi média térnyerésének korában viszont nem egyedi példa, ha valakit nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt kap fel az internet. És az sem, ha a hirtelen jött nagy figyelem miatt megreked vagy kisiklik egy-egy karrier.



AZ ÉLETÉT MEGVÁLTOZTATÓ PILLANAT

Allison Stokke élete 2007 előtt olyan volt, mint egy átlagos középiskolai sportolóé. Akadt néhány modellmunkája kiegészítésként, de nem gondolt arra, hogy az élete az abszolút ismeretlenségből a totális hírnévre vált. Rúdugróként számos csúcsot megdöntött, ám az „áttörést” nem a sporteredmények hozták meg számára, hanem egy kép, amely kikerült az internetre.

A KEZDETEK – TORNÁSZBÓL REKORDERRÉ

No de ne ugorjunk ennyire előre. Allison Rebecca Stokke 1989. március 22-én látta meg a napvilágot, Cindy és Allan Stokke második gyermekeként, bátyjával, Daviddel együtt a család Kaliforniában élt. David ígéretes tornász volt, Allison kezdetben az ő nyomdokaiba próbált eredni, azonban rájött, hogy nem ez a sport a neki való. Nem sokáig kellett várnia a megfelelőre, már az első alkalommal, amikor átrepült a léc felett, tudta, hogy a rúdugrás lesz az ideális. Hamar sztárrá nőtte ki magát a sportágában, sorra döntötte meg a rekordokat, alig 15 éves korára nemzeti bajnok lett 381 centiméteres ugrásával.



ÚJ CÉLOK ÉS REKORDOK A GIMIBEN – SŰRŰ PROGRAM

A középiskolában sem lassított, másodikosként már 411 centi volt az egyéni csúcsa – a 15-16 évesek korcsoportjában új rekordot elérve ezzel. Az edzéseket össze kellett egyeztetnie az iskolai kötelezettségeivel, de tudta, hogy végül megtérül a befektetett munka, és sikerült végzősként 414 centiméterre javítania a legjobbját – a juniorok számára kiírt nemzeti bajnokságon a nyolcadik helyen végzett.



A HÍRES/HÍRHEDT FOTÓ – AZ INTERNETTEL NEM LEHET HARCOLNI

És elérkeztünk a fentebb említett fordulóponthoz. 17 évesen gyakorlatilag versenyről versenyre járt, s az egyik viadalon a gondolataiban elmélyedő lányról egy tökéletesen ártatlan fotót lőtt valaki. Aztán a kép felkerült az internetre egy férfiaknak szóló blogra, innentől kezdve pedig Allison élete nem volt már a régi. Ez a hely nem a mélyenszántó sportelemzések fellegvára, a képhez fűzött komment sem a fiatal atléta eredményeivel foglalkozott, hanem a külsejével. Nemcsak a megjegyzés volt megalázó, hanem az ezzel járó figyelem is. A képet készítő illető kérte a fotó eltávolítását, mondván, az eset tönkreteszi Allison életét, de az internet nem felejt.

A híres fotó (Képek: Trading Draft)
A híres fotó (Képek: Trading Draft)


SZURKOLÓI IMÁDAT, GLOBÁLIS NÉPSZERŰSÉG

Hamarosan pedig már nem csak ez a fotó keringett a neten. Amint az emberek megtudták a rúdugró nevét, nekiálltak felkutatni annyi képet, amennyit csak tudtak a különböző szurkolói oldalakról. A site-ok hamar tele lettek az Allison edzéseiről és versenyeiről készült képekkel. A kiváló sportolóról hamar az „internet szerelmeként” kezdtek beszélni, a helyzet gyorsan elharapódzott, s a fiatal lány ott maradt az események középpontjában. Nem kellett sokat várni, hogy az egész világon terjedni kezdjenek a fotók, még a The New York Times és a The Washington Post is foglalkozott vele – ahogyan televíziós adások is az Egyesült Királyságban, Németországban vagy éppen Ausztráliában.



A HÍRNÉV ÁTKA

Éveken át azért küzdött, hogy hírnevet szerezzen magának a pályán nyújtott teljesítményének köszönhetően, de egy fénykép teljesen megváltoztatta a dolgokat – a rossz irányba. Próbált lépést tartani a beérkező hívások és emailek áradatával, ám végül egy szakembert kényszerült megbízni, hogy levegye róla ezeket a terheket, mert már túl sok energiáját emésztették fel. Sőt a hírnévvel újabb gond járt: elkezdték zaklatni.



Annak érdekében, hogy ismét a sport kerüljön a figyelme középpontjába, Allison beleegyezett egy YouTube-videointerjúba, amelyben tanácsokat adott, hogyan lehet elérni a tökéletes technikát a rúdugrásban. A sport iránt érdeklődő fiatal lányok voltak a célközönség, de nem a várt reakciók érkeztek, a több mint 100 ezer megtekintés mellett a kommentek leginkább a sportolónő alakjáról szóló fantáziálgatások voltak.



CSALÁDI ÉS TELEVÍZIÓS TÁMOGATÁS

Szerencséjére édesapja ügyvéd, vagyis kéznél volt a jogi segítség. Allan nem tudta elviselni, hogy az egész ügy milyen hatást gyakorol a lányára, így mindent megtett, amit csak tudott. Órákon át jelentgette a nem odaillő kommenteket, hogy lánya további zaklatásának elejét vegye, de az okozott károkat már nem tudta semmissé tenni.

A számos negatív hatással szemben ott volt ellenpéldaként a CBS beszámolója, amely a neten keringő kép helyett arra fókuszált, hogy milyen gyorsan virális útra térhetnek a fotók, különösen sportolónők vagy fiatal nők felvételei. Kiemelték, hogy a fotó a szereplő beleegyezése nélkül terjedt el, hangsúlyozva a veszélyeket, amiket ez tartogatott Allison számára.



BUJKÁLÁS – A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN IS

Bármekkora erőfeszítéseket is tettek azért, hogy megakadályozzák, hogy bármi bántódása essen Allisonnak, ő még sokáig nem volt képes felhőtlenül jól érezni magát. Beszámolók szerint nem tudott részt venni a versenyeken, mert tartott attól, kik lehetnek még ott a viadalokon. Elmondása szerint még amikor otthon tartózkodott, akkor is bezárt minden ajtót, mert attól félt, hogy valaki megtudja a címét és bejut hozzá.

Zavarta, hogy a hírnév nem a sportolói tevékenysége, hanem a külseje okán jött, a rengeteg fotó terjedése miatt a kereséseknél hamar háttérbe szorultak a rúdugróeredményei. 2010-ig bezárólag több mint egymillió találatot adott fel az Allison Stokke-keresés, és gyakorlatilag egyiknek sem volt köze a sportteljesítményekhez.



Allison örült a média támogatásának, miközben a főiskolára készült. Nem ment túl messzire, a Kaliforniai Egyetemtől kapott sportolói ösztöndíjat, s ezzel esélyt arra, hogy az Arany Medvéket (Golden Bears) képviselje a versenyeken, egyúttal közel maradva az otthonához is. Ebben az időben Allison úgy döntött, távol marad a közösségi média felületeitől, hogy kikerüljön a figyelem középpontjából.



REKORDMAGASSÁGOKBAN SZERTEFOSZLÓ ÁLMOK

Allison végre ismét két szenvedélyére koncentrálhatott, a rúdugrásra és az iskolai tanulmányokra – mindkettőben remekelt is. Szociológia szakon szerzett diplomát, emellett a sportban is jeleskedett, újra javított az eredményein, és állandó top 10-es szereplő volt a viadalokon.

A legtöbb sportoló célja, hogy részt vehessen az olimpián, ez alól Allison Stokke sem volt kivétel, 2012-ben új egyéni csúcsot javítva már 436 centiméternél járt. A rá helyeződő nyomás viszont túl nagynak bizonyult, nem tudta megugrani a kvalifikációs szintet, így bár más versenyeken látványos magasságokat hódított meg, a londoni játékok elúsztak számára.



VISSZA A REFLEKTORFÉNYBE

2015-ben visszatért a kamerák elé – ezúttal viszont önként. Úgy döntött, hogy a felkérések közül kettőnek is eleget tesz, köztük a Nike-énak, amelynél a tavaszi és a nyári ruhakollekció modelljeként tevékenykedett.



A sport- és a modellpályán nyújtott teljesítménye után újabb nagy cég kereste meg, ezúttal azonban teljes mértékben az előbbire koncentrálhatott. A GoPro igyekezett bemutatni sokoldalú kamerájának képességeit, míg Allison lenyűgöző rúdugrótehetségét tárhatta a világ elé.


A kezdeti modellsikerek után az Uniqlo is „lecsapott rá”, egy induló fitneszkampány arcaként szerepelt, egy tengerparton kellett futnia.



ÚJ KAPCSOLAT

Napjainkban számos kapcsolat kialakulásáról a közösségi médiából szerzünk tudomást, s ez alól Allison esete sem jelentett kivételt. 2016 végéhez közeledve ő és Rickie Fowler egy motokrosszversenyen lőtt egy közös szelfit, amelyet az Instagramon hamar közzé is tettek, gyorsan elindítva a találgatásokat a fiatalokról. Nem meglepő, hogy az úriemberrel egy sportrendezvényen találkozott, hiszen ő is sportoló, méghozzá profi golfozó – neki az ötkarikás részvétel is összejött, 2016-ban.



ÚJABB VIRÁLIS FOTÓ

Rickie-ről is készült egy híressé vált fotó: miután 2016-ban az amerikai csapat hosszú idő után ismét megnyerte a Ryder-kupát, a játékosok kedvesüket megcsókolva álltak össze egy képre, míg ő egyedül feszített középen.



A sportolók kapcsolatára akkor derült fény, amikor Rickie és egyik csapattársa, Jason Day együtt voltak egy sajtótájékoztatón, amelyen utóbbi vicces megjegyzéseket tett arról, hogy Rickie hiányozni fog néhány versenyről, mert a barátnőjével kell foglalkoznia.


SPORTLEGENDA VAGY HÍRESSÉG?

Nemrégiben Allison úgy döntött, egy időre felfüggeszti a versenyzést, és első számú szurkolójaként kíséri el párját a viadalokra, de nem mindenki örült felhőtlenül a pár túláradó szerelmének, például a golfozó edzője. Ő ugyanis úgy vélte, hogy Rickie nem lehet egyszerre golflegenda és a közösségi média sztárja is, ezért felvetette tanítványának, gondolkozzon el azon, hogy sportolóként szeretne hírnevet szerezni magának vagy internetsztárként. Rickie viszont mindkettőre igennel voksolt, és egyelőre úgy tűnik, a „kockáztatás” bejön neki.



HOSSZÚ VOLT AZ ÚT A BOLDOGSÁGIG

Úgy tűnt, hogy Allison nem tud elszakadni a sport világától, képeket és videókat osztott meg a közösségi felületein arról, ahogyan golfozik – és egész jó ebben a sportágban is. A híres fotót követő évtizedben számos megpróbáltatáson ment keresztül, a kép megváltoztatta az életét, de végül a karrierjét is folytatni tudta és a szerelem is rá talált.



KÉT KÜLÖNBÖZŐ SZEMÉLYISÉG

Néha még mostanában is kérdezik a bizonyos felvételről, ezen alkalmakkor mindig igyekszik kifejteni, hogy a képen látható ember és a való életben lévő két különböző karakter. Ugyanakkor nemcsak negatív érzésekről beszél, mert voltak pozitív hozadékai is az esetnek. Kijelentette, hogy bármi is történt, sohasem hagyja, hogy egy róla készült kép határozza meg, milyen személyiség is ő.

NEM ADTA FEL AZ ÁLMAIT

Phoenixben él, ahol új edzővel dolgozik, akit nagyra becsülnek a rúdugrók világában. Az olimpiai álmait továbbra sem adta fel, az elmúlt években folyamatosan javítva 2017-ben már ismét 420 centi fölé jutott, egészen pontosan 427-ig.



NŐK A SPORTÁGBAN

A riói játékok előtt például Sandi Morris és Eliza McCarthy is szerepelt egy listán, amely a 2016-os olimpia rúdugrónőivel foglalkozott, ám ezúttal a technika, nem pedig a külső volt a középpontban. A beszámoló kiemeli, hogy a női sportolók nem félnek, ami olyan kecsessé teszi őket, és ismertette a veszélyeket abban a sportágban, amelyet mindig is a férfiak uraltak.

CSILLAPODÓ KEDÉLYEK – MÁRMINT EGY OLDALRÓL

Miután túl sokáig került a figyelem középpontjába, úgy döntött, inkább megpróbálja magát távol tartani ettől. Allison szerencséjére a média „nyomása” fokozatosan csökkent az évek alatt, de ez sem akadályozta meg persze az embereket abban, hogy képeket kéregessenek a sportolónőtől vagy épp illetlen üzeneteket küldözgessenek neki. Akkora figyelem irányult rá, hogy az egyetem levette a képét a honlapról, mivel sokan azért vették fel a kapcsolatot az intézménnyel, hogy kaphatnának-e egy dedikált verziót. Bár Allison elfogadta, hogy híressé vált, úgy érezte, hogy nem a megfelelő okok miatt alakult ez így.



MIÉRT PONT Ő?

Az esztendők során megpróbált megbirkózni a történtekkel. Függetlenül attól, hogy előnye származott-e a képekből vagy hátránya, a sportolónő nem tud okokat felsorolni, miért a kitüntető figyelem, hiszen úgy érzi, hogy (bár jól teljesít a sportágában) sokan vannak, akik felülmúlják őt a sportteljesítményben vagy vonzerőben. Sorra kapta a megkereséseket ruhamárkáktól, televíziós csatornáktól, modellügynökségektől, ám sorra el is utasította a megkereséseket, mivel nem érezte úgy, hogy megérdemelte volna ezeket, és annak ellenére sem fogadta el őket, hogy a legtöbb sportoló csak álmodhatott ezekről. Allison elmondása szerint viszont nem sajnálja, hogy ezt tette, mert sohasem kérte, hogy híres legyen.



TANULÁSI FOLYAMAT

Nemcsak ő szenvedett az évek alatt, hanem a környezetében élő emberek is, édesapja a nap minden percében Allisont próbálta védeni, és szüleinek azt kellett látniuk, hogy lányuknak sokkal gyorsabban kell felnőnie, mint az szükséges lenne. Édesanyja gyakran hangoztatta, hogy ez nagy tanulási folyamat volt számukra.



MARADANDÓ HEGEK

Egy évtizeddel az első fotó megjelenése után Allison számára még mindig előjön a trauma. Az egyetemen írt egy tanulmányt a szociológiai kurzusára, amelyben az elmúlt évek érzelmi zavaraival foglalkozott. A tanár minden diáknak felajánlotta, hogy megtarthatja magának a dolgozatot, hogy megosztja azt széles körben, vagy teljesen törli. Ő ez utóbbi opciót választotta, de azóta ezt már megbánta.



NEMEK KÖZTI EGYENLŐTLENSÉG

Allison csupán 17 éves volt, amikor a képe elkezdett terjedni a világhálón. Nem tudta, hogyan kezelje a dolgokat, ahogyan az ebben a korban lévők jó része nem tudná. Egy nemrégiben készült interjújában elmagyarázta, hogy úgy érezte, ez egy férfi sportolóval nem történhetne meg, mivel a férfi sportolókról csak azt követően születnek virálissá váló képek, hogy felértek karrierjük csúcsára. Úgy vélte, hogy az egyetlen ok, amiért ő híres lett, a kinézete volt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik