Hosszabbítás: parasztgyerekből ezüstcipős sztár

Vágólapra másolva!
2018.03.16. 16:44
null
Dunai Antal a futballra tette fel az életét (Fotó: Dömötör Csaba)
A Nemzeti Sport szombati mellékletéből ajánljuk.

 

 

A március 21-én 75. születésnapját ünneplő Dunai Antal egyike a magyar futballtörténelem legnagyobbjainak. Eusébio mögött volt európai ezüstcipős 1967-ben, egy évvel később bronzcipős, az Újpesttel hétszeres bajnok, VVK-döntős, a BEK gólkirálya, a válogatottal olimpiai bajnok és Európa-bajnoki negyedik. A Nemzeti Sport Hosszabbítás című mellékletében azt is elmesélte, hogyan kezdődött a karrierje.

„Nézze, én nagy nehezen leérettségiztem, de tudtam, hogy nem leszek matematikaprofesszor. Imádtam futballozni, s azért nem ment rosszul, így elhatároztam, hogy erre teszem fel az életem. Éppen ezért kellemetlen volt hallani, amikor a lelátón mondogatták, hogy nem ügyetlen ez a Dujmov gyerek, csak lassú. Kicsit imbolygó testtel futottam, mintha tántorogtam volna.”

Nem volt rest atlétaedzőhöz fordulni, erősíteni, házilag készített súlyzóval kondizni, venni egy csehszlovák expandert, s vinni magával mindenhová, hogy az edzőtáborban a pesti vagányok kiröhöghessék… Hogy hová jutott aztán a „vidéki parasztgyerek”, ahogy önmagát jellemzi, megtudhatja Thury Gábor interjújából, amelyet a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében olvashat el.

És a Hosszabbításban még olvashat arról is, hogy…
…a tenisztörténet legnagyobb versengéséből miként vált kölcsönös tisztelet és örök barátság. Roger Federer és Rafael Nadal különleges kapcsolatáról Bálint Mátyás írt.

…miért megy biztosra az, aki gyakorlatát Georges Bizet Carmenjére adja elő. A zenére előadott művészi sportágakban tapasztalható, Tóth Ivett diktálta változásról Marosi Gergely értekezett.

…mivel nő kortársai és az alpesi sízés múltjának legnagyobbjai fölé a sorozatban hetedik összetett világkupa-elsőségét besöprő Marcel Hirscher. A titkot Zsoldos Barna igyekezett megfejteni.

…miért tartja Hanga Ádámot a Barcelona kosárlabdacsapata egyik, ha nem a legfontosabb tagjának Petteri Koponen. A valaha volt legtehetségesebb finn kosarassal Fazekas Zoltán a szolnoki pokolról is beszélgetett.

…hogyan vált a birkózónak induló Kiss Jánosból a magyar balettművészet egyik legnagyobb egyénisége. A Győri Balett alapító tagja és hatodik ciklusát töltő vezetője Mohay Gábornak nyilatkozott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik