Meglepetésre a 23 éves Collin Morikawa diadalmaskodott a profi golfozók első idei Major-viadalán, a San Franciscóban rendezett PGA Championshipen (Fotó: AFP, archív)

 

A 11 millió dollár összdíjazású négynapos torna izgalmasan alakult, az utolsó nap előtt még 10–15 játékosnak volt reális esélye a győzelemre. Közöttük a fiatal amerikai golfozónak is, aki csupán karrierje második Major-viadalán szerepelt.

Vasárnap egészen a végéig nyílt volt a küzdelem, többször előfordult, hogy öten-hatan álltak holtversenyben az élen. A végjátékhoz közeledve a stabilan játszó Morikawa kedvező pozícióban volt, három szakasszal a vége előtt az angol Paul Casey-vel közösen vezetett, amikor egy egészen zseniális elütést produkált a négyütéses 16. pályán, melyen labdája két méterre közelítette meg a lyukat. Morikawa másodikra be is talált, amivel eagle-t ért el, azaz az alapütésszámnál kettővel jobbat, és ez a két ütés jelentette számára a diadalt.

Collin Morikawa a golfozók legrangosabb sorozatának számító US PGA Touron a harmadik győzelmét aratta, egyúttal ez volt az első Major-sikere, melyért 1.98 millió dollárt (581 millió forint) kapott.

A mezőnyben a sportág legjobbjai kivétel nélkül ott voltak. Közülük a kétszeres címvédő Brooks Koepka a 29., a világelső Justin Thomas, illetve a 15-szoros Major-győztes Tiger Woods pedig egyformán a 37. helyen zárt.

VÉGEREDMÉNY
1. Collin Morikawa (amerikai) 267 ütés (69, 69, 65, 64)
2. Paul Casey (angol) 269 (68, 67, 68, 66) és Dustin Johnson (amerikai) 269 (69, 67, 65, 68)