Golf: az utolsó ütés boldoggá teszi Rózsa Csilla hazaútját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.20. 17:55
null
Rózsa Csilla (Fotó: Mirkó István – archív)
A profi pályafutása elején járó Rózsa Csilla 76 ütéses fordulót teljesített szerdán a Belekben zajló Török nemzetközi golfbajnokságon (Turkish Airlines Ladies Open), és az előző napi pozícióján hármat javítva holtversenyben a 60. helyen fejezte be a félmillió euró összdíjazású LET-viadalt.

 

MI AZ A LET?

A profi golfozó hölgyek európai körversenyét (Ladies European Tour) – még más néven – 1979-ben hozták létre, és manapság már a világ hat nagy regionális körversenye közé számít (az amerikai LPGA Tour kiemelkedik közülük). Noha a LET európai központú szervezet, a rendszerint február és december között megrendezett versenyein nem csak európai játékosok indulnak, és a tornák jelentős részét – elsősorban az időjárási sajátosságok miatt – más kontinenseken (Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában) bonyolítják le. A tornák díjazása 200 ezer és 2.5 millió euró között szóródik – a golfozókat az éves kereseti listán rangsorolják –, és a jó helyezésekkel nemcsak pénzhez, hanem világranglista-pontokhoz is lehet jutni.

GOLFSZÓTÁR

A 18 éves magyar játékos lélekmelengető birdie-vel fejezte be a versenyt, előtte egy további birdie mellett három bogeyt és egy dupla bogeyt ütött a mezőnyt meglehetősen nagy feladat elé állító, sok magas ütésszámot hozó szeles szerdai játéknapon, és összesítésben 304 ütéssel zárt.

„Ma feltámadt a szél, és talán még a tegnapinál is nehezebb zászlópozíciók voltak. Ma jókat mentettem, és bár volt ismét három 3puttom, nem engedtem, hogy ez rámenjen a hangulatomra. Az utolsó szakaszon az a birdie különösképpen kellett, hogy azért mégis boldogan menjek haza. A héten nem a legjobb formámat hoztam, de pont ezért tudom, hogy sokkal többre vagyok képes!” – írta Facebook-üzenetében a fiatal játékos, megköszönve a buzdítást követői egyre népesebb táborának, utalva arra, hogy a következő napok újra az érettségi jegyében telnek majd.

Érdekesség, hogy a törökországi versenyen a cut-ba került 68 versenyző közül szerdán csak 12-nek sikerült az elvárt 73 ütésnél kevesebbel teljesíteni a 18 szakaszos pályát – ez még a végső győztes Melissa Reidnek sem sikerült –, és ez volt a verseny első olyan napja, amelyen senki sem ütött 70-nél kevesebbet.

RÓZSA CSILLA ELSŐ PROFI ÉVE
Amikor sikerült a cut…
Új-Zéland
Törökország
…és amikor nem
Marokkó

A magyar játékos a 60. helyen fejezte be a viadalt, de az előtte végzők közül szerdán csak 37-en ütöttek jobbat, mint ő.

Mint beszámoltunk róla, Rózsa Csilla az első két napon nyújtott teljesítménye révén kiharcolta, hogy részt vehessen a keddi és a szerdai fordulóban – a 124 indulóból 56-nak nem sikerült a pénzdíjjal és világranglista-pontokkal járó cutba kerülés –, ahol végül újabb hét versenyzőt megelőzött annak dacára, hogy a keddi napja (80 ütés) nem sikerült jól.

A riói olimpiai szereplésben reménykedő fiatal magyar játékosnak ez az első éve a profik között. A törökországi volt a harmadik LET-versenye, és a háromból két alkalommal sikerült „túlélnie” a második fordulót követő mezőnyfelezést, ami mindenképpen biztató a folytatásra nézve.

LADIES EUROPEAN TOUR (LET)
TURKISH AIRLINES LADIES OPEN, BELEK (Carya Golf Club)
A pénzdíj:
500 000 euró. A pályán elvárt ütésszám (par): 73
Az élcsoport
1. Melissa Reid (angol) 281 ütés (65, 69, 74, 73)
2. Gwladys Nocera (francia) 285 (68, 70, 76, 71)
3. Laura Davies (angol) 286 (66, 77, 71, 72)
Kylie Walker (skót) 286 (72, 74, 68, 72)
Sally Watson (skót) 286 (72, 71, 68, 75)

60. Rózsa Csilla (magyar) 304 (74, 74, 80, 76)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik