Franciaország: vádat emeltek a Japán Olimpiai Bizottság elnöke ellen

Vágólapra másolva!
2019.01.11. 12:35
Korrupció gyanúja miatt vádat emeltek Franciaországban a Japán Olimpiai Bizottság elnöke ellen.

A hírt a Le Monde című francia lap írta meg pénteken, majd a francia ügyészség megerősítette azt, ám további információkat nem közölt.

Takeda Cunekazu ellen még 2016-ban kezdtek nyomozni Franciaországban a jövő évi olimpia rendezésének 2013-as kijelölése előtt történt gyanús pénzmozgások miatt. Az ügyészség akkor jelezte, hogy azt próbálják majd kideríteni, miért utalt át a japán pályázati bizottság több mint 2 millió dollárt a szingapúri Black Tidings tanácsadó irodának.

Az iroda vezetője, Ian Tan Tong Hon jó barátságot ápolt Papa Massata Diackkal, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi elnökének fiával, aki az IAAF korrupciós botrányának kulcsfigurája volt.

Japánban még abban az évben vizsgálatot indítottak az ügyben, majd a hivatalos szervek közölték, a kifizetés legális tanácsadói díj volt, s a Japán Olimpiai Bizottság is jelezte, hogy vizsgáló bizottsága szerint jogszerű volt az utalás. A 71 éves sportvezetőt a francia hatóságok kérésére japán ügyészek 2017-ben kihallgatták, a múlt hónapban pedig egy francia bíró előtt tett vallomást.

Takeda, aki díjugratásban szerepelt az 1972-es és 1976-os olimpián, 2001 óta vezeti a Japán Olimpiai Bizottságot, s hosszú évek óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik