Evezős-vb: Galambos döntős könnyűsúlyú egypárban

Vágólapra másolva!
2019.08.29. 15:23
Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban bejutott a pénteki döntőbe a Linzben zajló olimpiai kvalifikációs evezős világbajnokságon.

Az idén Európa-bajnok evezős a verseny eredményközlője alapján a csütörtöki középdöntőben 6:52.120 perc alatt a harmadik, még A döntős részvételt érő helyen ért célba. Galambos 1500 méterig a 2. helyen haladt, aztán ausztrál riválisa megelőzte, de így is biztosan tartotta maga mögött a B döntőbe jutó lengyel ellenfelét.

Bár a versenyszám nem szerepel az olimpiai programban, Linzben így is 33-an neveztek rá. Galambos a magyar csapat második egységeként lesz A döntős a linzi vb-n. Szerdán, a férfi könnyűsúlyú ketteseknél – amely szintén nem olimpiai versenyszám, de ott csupán nyolc egység indult – Szabó Bence és Furkó Kálmán biztosította helyét a pénteki fináléban.

A további öt magyar egységnek nem sikerült az A döntőbe jutnia, és a kvótaszerzés sem jött össze. A csütörtöki futamokat követően eldőlt, hogy zárásként az egyaránt olimpiai programban szereplő női kettesben Polivka Dóra és Krémer Eszter, míg női kétpárban a Preil Vivien és Gadányi Zoltán a D döntőben, a 19. helyért küzdhet.

Csütörtöki futamában mindkét magyar hajó negyedik lett, az első három hely ért C döntőt. Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban ugyanakkor nem állt rajthoz az EF középdöntőben (25-36. hely), így számára véget ért a vb. A két páros számban az első tizenegy, míg a sportág „királyszámában”, férfi egypárban az első kilenc hely valamelyike jelentett volna kvótát Tokióra.

A paraevezős Pető Zsolt futamgyőztesként jutott a vasárnapi C döntőbe (13-18. hely), ebből a számból az első hét helyezett jut ki a vb-ről a jövő évi paralimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik