Evezés: szombaton rangos verseny lesz a Margitszigeten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.20. 15:52
Már majdnem minden készen áll a csaknem 600 versenyző és kísérőik, valamint a meghívott vendégek és nézők fogadására a Margitszigeten, ahol szombaton a 25. gróf Széchenyi István Emlékversenyre és ötödik Nemzetközi Budapest Kupára kerül sor. Az időjósok biztató előjelzést adtak holnapra, az egyetlen aggodalomra okot adó esemény az olasz légiforgalmi irányítók pénteki sztrájkja, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja az Olaszországból induló, a verseny résztvevőit is szállító repülőjáratokat.

A 2015. évi evezős évad nyitóeseménye, a Capital Cup első állomását nyolc ország – Ausztria, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Németország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia – hetven evezős nyolcasának és négypárevezősének részvételével bonyolítják le.

A rendező Danubius Nemzeti Hajós Egylet gondosan ügyel arra, hogy a hagyományok és az újítások harmonikusan megférjenek egymás mellett. Az esemény fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A tradíciók ápolásának jegyében a program elején kerül sor az első világháborúban elesett evezősök emlékére, az egykori Neptun és Nemzeti Hajós Egylet által állított emlékkövek megkoszorúzására. Ezt követi a 2015-ös evezős évad hivatalos megnyitása a Danubius Nemzeti Hajós Egylet jelenlegi klubházában. Denk András, a DNHE és a BESZ elnöke házigazdaként mond köszöntőt, ezt követi a hivatalos szezonnyitás a Magyar Evezős Szövetség képviselője által.

Tíz óra harminc perckor veszi kezdetét a Budapest Kupa hosszú távú üldözéses verseny, ami önmagában is újdonságnak számít. A világban nagy tradíciója van az úgynevezett head, azaz üldözéses evezős versenyeknek, elég csak a londoni Temzén 420 nyolcas részvételével zajló Head of the River vagy a bostoni Head of the Charles, illetve a közelmúltban alapított Basel Head versenyekre gondolni. Magyarországon is régóta létezik ez a versenyzési forma az evezésben, de leginkább kis hajóegységekben, egypárevezősökben és kormányos nélküli kettesekben, a MESZ, hagyományos tavaszi és őszi hosszú távú versenyein.

A Budapest Kupán induló hajók 30 másodpercenként egyenkénti indítással követik egymást. Két divízióban történik a csapatok indítása, az első rajt 10.30 órakor lesz, a második divízió pedig 12 órakor indul az Óbudai-sziget északi csúcsától. A pálya vonala az Óbudai Kiságban, majd a Margitsziget budai oldalán lévő a nagy Duna-ágban vezet a 4500 m végén, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet úszó csónakházai között található célvonalig.

A parton maradó nézők és szurkolók kivetítőkön követhetik, és így szinte testközelből élvezhetik a pálya nem belátható részein zajló eseményeket is a legmodernebb mobiltechnológiáknak köszönhetően.

A rendezők szándéka, hogy gróf Széchenyi István örökségének ápolásával, a Budapest Kupa további fejlesztésével, népszerűsítésével és növekvő vonzerejével Magyarország felnőtt és fiatal lakosságának egyaránt megmutassák az evezés sportág szépségét, különlegességét, a külföldieknek pedig a fővárosunkat kettészelő Dunán zajló versenyen keresztül Budapest szépségét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik