Év Sportolója Gála: sztárkavalkád lesz csütörtökön a Nemzeti Színházban

Vágólapra másolva!
2020.01.15. 11:48
null
Egy évvel ezelőtt valóságos sztárparádét hozott az Év Sportolója 2018 Gála, hiszen a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Carl Lewis volt az egyik díszvendég – kilencszeres bajnok idén is érkezik (Fotó: Tumbász Hédi)
Január 16-án a Nemzeti Színház a sportvilág és a közélet ismert szereplőinek találkozóhelye is lesz, a vörös szőnyegen olimpiai bajnokok, kormánytagok, előadóművészek lépnek be a kultikus épületbe.

 

Valóságos sztárkavalkád helyszíne lesz csütörtök este a Nemzeti Színház, amely a 62. M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gálának szolgál impozáns színhelyéül. A főszereplők természetesen a kitüntetett sportolók lesznek, az egyes kategóriák három-három meghívott jelöltje, ám rajtuk kívül neves előadóművészek, díjátadó hírességek, szupersztár díszvendégek és fontos közéleti személyiségek is növelik az egész estés esemény fényét.

A gála kedvéért Budapestre érkezett Kaliforniából minden idők legsikeresebb, leghíresebb sportolóinak egyike, a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, az 1972-es müncheni olimpia legnagyobb hőse, az apai ágon magyar származású Mark Spitz. A 69 esztendős sportcsillag díjat ad át csütörtök este.

A csütörtöki gála díszvendége, Mark Spitz (jobbról a második) feleségével, Susan Ellennel érkezett – az MSÚSZ vezetői fogadták őket (Fotó: Pákay Péter)
A csütörtöki gála díszvendége, Mark Spitz (jobbról a második) feleségével, Susan Ellennel érkezett – az MSÚSZ vezetői fogadták őket (Fotó: Pákay Péter)

 

Kijevből érkezik a gálára és szintén díjátadó lesz a kárpátaljai születésű volt szovjet válogatott labdarúgó, Rácz László, aki a Dinamo Kijev játékosaként 1986-ban Kupagyőztesek Európa-kupáját, a szovjet válogatottal 1988-ban Európa-bajnoki ezüstérmet nyert.

A másik irányból, Ausztriából érkezik haza a gálára a 36-szoros válogatott labdarúgó, Szabics Imre, aki szintén díjat ad át. A Ferencváros, a Sturm Graz, a Stuttgart és a Köln korábbi csatára az osztrák válogatott másodedzőjeként már biztosan ott lesz az idei, részben budapesti rendezésű Eb-n, amelyért a magyar válogatottnak még két párharcot meg kell nyernie.

Díjat ad át a magyar sporttörténelem több emblematikus alakja is, köztük Nagy Tímea, Sydney és Athén olimpiai bajnok párbajtőrvívója.

„Sohasem gondoltam volna, hogy lesz olyan, hogy én a másik oldalon állok – én adom át a díjat, és nem nekem adják – mondta lapunk megkeresésére Nagy Tímea. – Örömmel vállaltam el a felkérést, bár jelenleg zajlik a vízilabda Európa-bajnokság a Duna Arénában, így aznap is elég feszes lesz a programom, de úgy szép az élet, ha zajlik.”

Az aznap, épp a gála előtt másfél órával kezdődő magyar–spanyol vízilabda Eb-meccs a szintén díjátadó Gergely Istvánt is izgalomban tartja majd. A korábbi vízilabdakapus Athénban és Pekingben nyert olimpiát.

„Annak idején, amikor sportoltam, nagyszerű érzés volt díjat átvenni a színpadon – mondta lapunknak Gergely István, aki ma a Honvéd ügyvezető elnökeként dolgozik. – Aztán később, amikor még sportoltam, de már nem voltam válogatott, szintén jó érzés volt nézni, hogy mennyire örülnek a sportolók a színpadon az elismerésnek, és most eljött a pillanat, amikor sportvezetőként már én adhatok át díjat – azt hiszem, ez egy szép evolúciós folyamat és fejlődés.”

Erről a folyamatról sokat tud mondani Kovács „Kokó” István is, Atlanta olimpiai bajnok ökölvívója. Ő minden létező szerepben feltűnt már a gálán: kétszer (1991, 1996) ő volt az év férfi sportolója, az ezredforduló táján már volt díjátadó, a 2016. januári gálán műsorvezető, az elmúlt években a vörös szőnyeg melletti riporter, és ezúttal újra díjátadóként láthatjuk.

„Szerintem én vagyok a magyar sportban a legtöbb oldalról érintett a gálában – mondja nevetve Kovács István, aki idén a gálát az M4 Sporton követő Sporthíradóban is interjúvolja a győzteseket. – A két győzelmem mellett egyszer második is voltam a szavazáson. Az elsőségem alkalmával a nőknél Egerszegi Krisztina nyert, nagyon emlékezetes számomra az a győzelem. Elképzelhető, hogy ezúttal sporttörténelmet látunk, és épp a hétszeres győztes rekorder Egerszegi Krisztinát érheti utol a díjat eddig hatszor elnyerő Hosszú Katinka, akit ezúttal is jelöltek. Nagyon nagy megtiszteltetés akár csak vendégként is meghívást kapni erre a gálára, személyesen találkozni ilyen nagyszerű sportolókkal. Az elmúlt több mint hatvan évben sok sértődés esett a sportolók között a jelölések és a sorrend miatt, de a szívében és a fejében mindenki pontosan tisztában van a gála rangjával, amely az elmúlt néhány évben soha nem látott nívójú eseménnyé vált.”

Szintén díjátadó lesz Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, a Magyar Kézilabda-szövetség tiszteletbeli elnöke, mesteredző.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a gálán voltam már díjazott és díjátadó is, a kettő között az a nagy különbség, hogy utóbbi szerepkörben nem izgul az ember. Megtisztelő, hogy világhírű magyar sportolóknak adhatom át a díjat” – mondta lapunknak.

S ezzel még távolról sincs vége a Nemzeti Színház színpadán és nézőterén felbukkanó hírességek sorának. A fellépő művészek közül még nem mindenkinek a neve publikus, de az már nem titok, hogy színpadra lép a Bagossy Brothers Company és Gera Marina Emmy-díjas színművésznő is.

Mravik Gusztávtól, a gála protokollfőnökétől megtudtuk: díjat ad át az említetteken kívül – a teljesség igénye nélkül – Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója, sakkolimpiai bajnok nagymester; az évről évre rendszeres díjátadó Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára, olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó; Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője, az MTK elnöke; Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa; Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke; Nyilasi Tibor 70-szeres válogatott, európai ezüstcipős labdarúgó; Vági Márton, a Magyar Labdarúgó-szövetség főtitkára; Madzsid Rased korábbi atléta és asztaliteniszező, a 43 országot képviselő Ázsiai Paralimpiai Bizottság egyesült arab emírségekbeli elnöke és Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, a magyar paraúszócsapat szövetségi vezetőedzője.

 

A vendéglistán ott találjuk mások mellett még a gála legtöbbszörös győztesét, a tavalyelőtt az MSÚSZ és a MOB közös életműdíjával is kitüntetett Balczó András volt öttusázót; Marius Vizert, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnökét; a vívóként kétszeres olimpiai ezüstérmes Kamuti Jenőt, a Nemzet Sportolóját, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét; Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázót; Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját; Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutót, aki 2017-ben az év férfi sportolója volt; Kökény Roland olimpiai bajnok kajakost, aki 2012-ben az év csapatának volt a tagja és feleségét, Kökény-Szalai Vivient, a TV2 hírigazgatóját; Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakost, aki 2002-ben és 2003-ban volt az év női sportolója, valamint Janics Natasával közösen háromszor (2005, 2006, 2010) az év csapatának, a női kajak kettesnek a tagja; Kovács Ágnes olimpiai arany- és bronzérmes, 1997 és 2000 között sorozatban négyszer az év női sportolójának választott úszót, továbbá sportági vezetőket, szövetségi elnököket és olyan híres futballistákat és edzőket, mint Göröcs János, Dunai Antal, Nagy Antal, Mucha József, Kardos József, Martos Győző, Illés Béla, Halmai Gábor, Gellei Imre, Garami József, Csank János, Bozsik Péter.

Mravik Gusztáv protokollfőnök az érdeklődés kapcsán elmondta: „Jegyet vásárolni a gálára nem lehet, az esemény nívója eljutott arra a szintre, hogy az érdeklődőkkel már kétszer is meg lehetne tölteni a több mint hétszáz férőhelyes Nemzeti Színházat. Az idei gálán is hatalmasra duzzadt a várólista, a kategóriák jelöltjei kivételével a többiek a Magyar Sportújságírók Szövetsége meghívottjai.”

 

Nem vitás: csütörtök este 20.30 órától minden reflektor a Nemzeti Színházra irányul.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik