Európai Játékok: Kopasz 5000 méteren is aranyat nyert

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.27. 16:26
null
Kopasz Bálint 5000 méteren is aranyat nyert (Fotó: MTI)
Kopasz Bálint aranyérmet nyert kajak egyes 5000 méteren a minszki Európai Játékokon.

Kopasz Bálint megcsinálta. Hogy honnan vette az erőt arra, hogy lefiniselje a portugál Fernando Pimentát 5000 méteren, azt maga sem tudta megmondani, de a lényeg, hogy volt ereje azután, hogy nagyon sokat állt az élen, ami a legfárasztóbb ebben a versenyszámban.

„Biztos voltam benne, hogy Pimenta meghúzza a végén, ám éreztem még magamban erőt, megpróbáltam lehagyni, és sikerült – mondta Kopasz Bálint. – Mivel nekem alacsony a súlyom, az én vizemen nem tudtak annyit pihenni az ellenfelek, mint én az övékén, emiatt is maradhatott bennem több a finisre. Rendkívüli módon elfáradtam, ez jóval nagyobb megterhelést jelentett, mintha leeveztem volna ötször ezer métert, mert itt taktikázni és helyezkedni is kellett közben. Nagyon boldog vagyok, hogy két számban is nyertem, előzetesen nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet.”

Elképesztően szoros befutó döntött női K–1 5000 méteren. Bodonyi Dóra végig tartotta a lépést a hazai színeket képviselő Marina Litvincsukkal, és bár a végén megpróbálta lefiniselni ellenfelét, a szolnoki kajakosnak be kellett érnie az ezüstéremmel. Mindössze 45 századmásodpercen múlt.

Tudtam előre, hogy a fehérorosz riválissal kell majd megküzdenem, mert ők végig nagyon jó formában voltak, nekik egészen biztosan fontosabb volt ez a verseny, mint a világbajnokság – mondta Bodonyi Dóra. – Egyébként Litvincsuk lekéste a rajtot, de megvártuk, lehet, hogy Magyarországon pedig engem vártak volna meg hasonló helyzetben. Jó erőben volt, én meg válogatóról érkeztem, beteg is voltam. Mindent kiadtam magamból, ám ez most ennyire volt elég. Jó taktikai húzásokat mutatott be az ellenfelem, én viszont elrontottam a végét, a másik oldaláról kellett volna próbálnom megelőzni. Így, hogy kifelé terelt, nem volt esélyem, pedig gyorsabbnak éreztem magamat.”

A döntő után egyébként a magyar csapat megóvta a végeredményt, mert a későn érkező Litvincsuk rossz helyre állt be a rajtgépbe.

A magyar kajak-kenu csapat kilenc éremmel, négy arannyal és öt ezüsttel távozik a fehérorosz fővárosból, míg az egész Európai Játékok-küldöttségnek immár 12 dobogós helyezése, közte négy elsősége van.

EURÓPAI JÁTÉKOK, KAJAK-KENU
FÉRFI K–1 5000 M

1. Kopasz Bálint 21:45.255 p
2. Fernando Pimenta (portugál) 21:46.554
3. Max Hoff (német) 21:49.276
NŐI K–1 5000 M
1. Marina Litvincsuk (fehérorosz) 24:52.258 p
2. Bodonyi Dóra 24:53.003
3. Mariana Petrusová (szlovák) 24:59.099

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik