EJ: Egri és Major is lemaradt a légpisztolyos döntőről

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.23. 12:55
null
Major Veronika nem jutott döntőbe (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Egri Viktória és Major Veronika sem jutott be a nyolcas döntőbe a női légpisztolyosok között vasárnap a minszki Európai Játékok második sportlövő napján.

Győrik Csaba szövetségi kapitány azt már a csütörtöki edzésen elmondta az MTI-nek, hogy a versenykörülmények a 10 méteres pályán nem ideálisak. Rendkívül alacsony ugyanis a terem belmagassága, ráadásul kifejezetten szűk, levegőtlen a hely, a lövők így összezsúfolva kénytelenek lőni. A szakvezető ugyanakkor hozzátette, a körülmények valamennyi sportoló számára azonosak, így az nem jelent kifogást, egyszerűen csak „ezek a tények”, és ezekkel mindenkinek meg kell majd küzdenie.

A vasárnapi versenyen aztán menet közben gyorsan kiderült, hogy valóban mindenki megszenvedi a szokatlan viszonyokat, a legjobb pisztolyosoknak is komoly nehézségeket okozott a helyszín. Az olimpiai bajnokok közül a görög Anna Korakaki például első tíz lövését mindössze 90 körrel zárta, az ukrán Olena Kosztevics pedig 92-vel.

A két magyar induló szintén gyengébben kezdett, különösen a riói olimpikon Egri Viktóriának ment nehezen az eleje, nyolcasok és kilencesek követték egymást, és a szövetségi kapitány már öt lövés után kihívta magához, hogy rendezzék a sorokat. A folytatás aztán már lényegesen jobban ment a KSI 21 éves versenyzőjének, folyamatosan javított, a negyedik tízes szériában viszont ismét kisebb hullámvölgybe került. A rosszabb periódust ismét sikerült lezárnia, és a végéig már kiegyensúlyozottan lőtt, ám ez kevés volt a döntőhöz, 569 körrel zárt, amivel a 20. lett, három körrel lemaradva a fináléról.

„Nem volt semmi gond, a bemelegítő lövések jól mentek, de amikor bemondták a kezdést, szétestem” – jegyezte meg Egri, hozzátéve, hogy sikerült váltania, miután beszélt Győrik Csabával, de nem tudott végig jól lőni, ezért nem került döntőbe.

A tokiói kvótás Major Veronikától előzetesen döntős szereplést lehetett várni, idén ugyanis szinte minden versenyén nagyszerűen lőtt, ám gyorsan kiderült, hogy a minszki légpisztolyos viadal a kevés kivétel közé kerül majd. A 22 éves keszthelyi sportlövő már az elejétől sokat hibázott, nem tudta elkapni a fonalat, így 567 körrel a 23. helyen fejezte be versenyt.

„Hát erről nem sokat lehet mondani, nem ment jól – nyilatkozta az MTI-nek. – Már a bemelegítő lövéseknél érezhető volt, hogy nem megy igazán, s a verseny az elejétől nagyon küzdős, nehéz volt.”

Győrik Csaba annyit tett hozzá, hogy mindketten nagyot küzdöttek, harcoltak, ám ez nem az ő napjuk volt. Majd viccesen annyit mondott még – látva, hogy már 572 körrel is döntőbe lehetett jutni –, hogy köszöni Egrinek és Majornak, hogy 570 kör alatt maradtak, mert az lett volna igazán dühítő, ha csak egy körrel, vagy esetleg kevesebb belső tízessel maradnak le a fináléról.

A sportlövőknek minden egyéni olimpiai számban egy-egy kvótát osztanak az EJ-n, amelyen hétfőn Horváth Lea női, Sidi Péter és Péni István pedig férfi légpuskában áll majd lőállásba. Közülük Péninek már van tokiói kvótája, Sidinek és Horváthnak viszont még nincs.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja:Lakner Gábor

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik