Elismerés: Török Lászlóé a Szepesi-díj, Lantos Mihály özvegyéé az Östreicher-díj

MTI/NS MTI/NSMTI/NS MTI/NS
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 18:12
null
A két díjazott: Török László és Lantos Mihályné Beretvás Mária (Fotó: Földi Imre)
Török László rádiós sportriporter vehette át a Szepesi-díjat, Lantos Mihályné Beretvás Mária pedig az Östreicher-díjat – az elismeréseket ötödször ítélte oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumi elnöke, lapunk főszerkesztője a pénteki díjátadón – amelyre a Groupama Arénában került sor – emlékeztetett, hogy a Szepesi György-díjat évről évre a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró veheti át, míg az Östreicher Emil-díjat olyan hozzátartozó kapja, aki egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével.

A Szepesi-díj eddigi kitüntetettjei
Novotny Zoltán (2015)
Hajdú B. István (2016)
Gulyás László (2017)
Vass István Zoltán (2018)
Török László (2019)

Az Östreicher Emil-díj eddigi kitüntetettjei
Mester Emilné Czibor Zsuzsanna (Czibor Zoltán húga, 2015)
Hamzsek Jolán és Tóth Zsófia (Tóth Mihály özvegye és leánya, 2016)
Deák Ferencné Diósy Ilona (Deák Ferenc özvegye, 2017)
Gazdag Judit (Várady Béla özvegye, 2018)
Lantos Mihályné Beretvás Mária (Lantos Mihály özvegye, 2019)

Török Lászlót S. Tóth János, a Nemzeti Sport szerkesztője méltatta. Kiemelte, hogy a 68 éves sportriporter egész életét a sport szolgálatába állította, így szinte mindent a sportnak is köszönhet. Emlékeztetett rá, hogy Török 1971-től külsőzött a rádióban, majd 1982-ben került belsős státusba, immár riporterként, és a Magyar Rádió nyolcvanas-kilencvenes évekbeli Dream Teamjének tagja lett. Főleg jégkorongot, vízilabdát és úszást közvetített. Nyári olimpiáról először 38 évesen tudósított, és rögtön a csúcsra ért: Szöulban négy magyar úszóaranyérem született, közte Egerszegi Krisztináé. Ő kürtölte világgá a női hátúszók 200 méteres döntőjében Egerszegi célba érésekor az azóta legendássá vált mondatokat: „Hát ilyen nincs, ilyen nincs, és mégis van!”

„Nehezen találom a szavakat, mert Szepesi nemcsak a példaképem, hanem a második apám volt” – mondta a díjazott, aki felolvasta azt a válaszlevelet, amelyet 51 éve a díj névadójától kapott, amikor azért írt neki, hogy ő is rádióriporter szeretne lenni. Török kifejtette: egy olyan csapat tagja lehetett a rádióban, amely az akkori viszonyok között párját ritkító volt.

„Ilyen csapat nem volt, és nem is lesz soha az életben. És mi vállaljuk, hogy Szepesi köpönyegéből bújtunk ki” – fűzte hozzá.

Török László igazi kincset hozott magával a Groupama Arénában tartott díjátadóra: egy válaszlevelet, amelyet Szepesi Györgytől kapott még gimnazistaként. Videónkból kiderül, mit írt neki az 1968. február elsején kézhez kapott levélben a legendás rádiós riporter.

Az Östreicher-díjat idén az Aranycsapat balhátvédjének, Lantos Mihálynak az özvegye, Beretvás Mária vehette át. Az indoklás szerint a házastársként eltöltött negyed évszázad szeretetteljes családi légkörének megteremtéséért, a férje karrierjéhez mindig alkalmazkodva is példamutató pedagógusi és családanyai helytállásáért kapta az elismerést.

Az MTK olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgójának pályafutását Deutsch Tamás, a kék-fehér klub elnöke elevenítette fel. Kitért arra is, hogy a válogatott futballista, majd kitűnő edző feleségével, Babi nénivel közel negyedszázadot élt együtt boldogságban. Felhívta a figyelmet arra, hogy Lantos Mihály szeptember 29-én lenne 91 esztendős, valamint hogy az MTK róla nevezte el zuglói sportközpontját, így a legenda neve a manapság naponta ott edző fiatalok számára sem ismeretlen.

LANTOS MIHÁLYNAK A PACALPÖRKÖLT VOLT AZ EGYIK SPECIALITÁSA A KONYHÁBAN

„Nagyon meg vagyok hatódva, nem számítottam erre a díjra” – vallotta be az özvegy, aki elmondta, hogy Lantos Mihálynak két fiú dédunokája is van, és reméli, hogy ők viszik tovább a pályán férje örökségét, miután az unokája, Ködmön Kinga az egyedüli az Aranycsapat leszármazottai közül, aki élvonalbeli futballista lett (a Femina színeiben szerepelt a női első osztályban).

Az alapítványtevő Puskás Ferencné szándéka szerint mindkét díj egymillió forintos pénzjutalommal jár.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik