Dopping: meddőség elleni gyógyszerrel bukott a világelső bridzsező

Vágólapra másolva!
2019.03.01. 16:50
Szintetikus tesztoszteront és a női meddőség ellen ajánlott klomifént találtak a világ egyik legjobb bridzsjátékosának tartott Geir Helgemo mintájában, akit 2019 őszéig eltiltottak a játéktól.

Nem Helgemo az első, aki doppingügybe keveredik a bridzsezők közül, 2015-ben már többeket eltiltottak koncentrációnövelő szerek használata miatt a nem egyszer két-három hetesre nyúló versenyeken. A nemzetközi bridzsszövetség a NOB tagja, így a doppingszerekkel kapcsolatos iránymutatások a játékosokra ugyanúgy vonatkoznak, mint például az atlétákra.

Egy korábbi vizsgálat szerint, egy sakkjátszma győztesének az esetek többségében magasabb a tesztoszteron szintje, mint a veszteseknek, mindez alátámasztani látszik, hogy a magas tesztoszteronszint rövidtávon segíti a sportolók koncentrációját. Ezért szedhetett Helgemo is szintetikus tesztoszteront. A másik szert, vagyis a klomifén tartalmú gyógyszereket alapesetben a női meddőség leküzdésére írnak fel az orvosok.

A norvég bridzsjátékos – aki 2017-ben az adójával trükközött, akkor felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték – Monaco színeiben versenyez, egy tavaly szeptemberi, orlandói viadalon produkálta a pozitív doppingmintát. Helgemo egyébként világelső, november 20-ig tartó eltiltása mellett megfosztották összes 2018-as World Bridge Series-eredménnyétől és érmeitől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik