Dopping: a WADA másolatokat készíthet az orosz mintákról

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.12.26. 13:57
Az orosz sportminiszter szerint a nemzetközi ellenőrök másolatokat készíthetnek a moszkvai doppingellenőrző laboratóriumban tárolt mintákról és ellenőrizhetik is azokat.

Pavel Kolobkov szerdán az orosz televízióban úgy fogalmazott, az ellenőröknek természetesen figyelembe kell venniük az orosz törvényeket, de ha azokat nem sértik meg, ők készen állnak az adatok rendelkezésre bocsátására.

„A pontos technikai részleteket még ki kell dolgozni, valamint azt is, milyen felszerelést használhatnak” – mondta Kolobkov a Rosszija 24-en.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) öttagú delegációja egy hétig Moszkvában tartózkodott, majd múlt pénteken eredménytelenül távozott az orosz fővárosból, ahol a doppinglabort szerette volna meglátogatni.

Az orosz kormánynak december 31-ig hozzáférést kellene nyújtania a WADA számára a moszkvai laboratóriumhoz, valamint annak teljes adatbázisához. Ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy a WADA megszüntesse az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) felfüggesztését. További feltétel, hogy 2019. június 31-ig minden ott őrzött mintát át kell adni újraellenőrzésre.

A RUSADA-t és a moszkvai labor működését 2015 végén függesztették fel, miután a WADA annak az évnek a novemberében nyilvánosságra hozta illetékes bizottságának vizsgálati jelentését arról, hogy átfogó doppingolás zajlott az országban. Egy évvel később a WADA megbízta kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság tárta fel Oroszországban az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást. A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei pjongcsangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik