Dopping: a CAS 42 orosz sportoló fellebbezését vizsgálja

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.01.09. 18:39
Negyvenháromból 42 orosz sportoló fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) amiatt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt örökre eltiltotta őket az ötkarikás játékokról.

A lausanne-i székhelyű CAS kedden közölte, hogy január 22-től foglalkozik a beadványokkal, és legkésőbb január 31-ig ítéletet hoz minden esetben. Így a pjongcsangi téli olimpia február 9-i rajtja előtt lezárulnak az ügyek, igaz, a dátum három nappal az ötkarikás jelentkezési határidő után van.

A NOB fegyelmi testülete 46 versenyzővel szemben indított vizsgálatot, és csak három esetben hozott felmentő ítéletet. A vétkeseket az eltiltás mellett megfosztotta a szocsi játékokon elért eredményüktől is.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok pjongcsangi részvételéről december elején döntött a NOB: az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR) azonnali hatállyal felfüggesztette, így az orosz sportolók indulását csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte.

Ennek nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek majd Dél-Koreában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik