Darts-vb: Van Gerwen az elődöntőben; biztos hogy lesz angol finalista

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.29. 22:55
null
Nathan Aspinall a legfontosabb meccsén volt a legnyugodtabb (Fotó: pdc.tv)
Az újonc Nathan Aspinall megnyerte a nem kiemeltek csatáját, így bejutott a PDC darts-világbajnokság elődöntőjébe a londoni Alexandra Palace-ban. A délutáni szakaszból a Dave Chisnallt legyőző Gary Anderson jutott még be a vasárnap esti elődöntőbe. Az esti programban Michael Smith Luke Humphriest, Michael van Gerwen Ryan Joyce-t győzte le 5:1-re.

A korábban Gerwyn Price-t és Devon Petersent is kiejtő Aspinall nem illetődött meg a negyeddöntőben, az első szettben leget sem veszített Brendan Dolan ellen. A korábbi ifjúsági vb-döntős a későbbiekben sem lassított, 132-es és 122-es kiszállót is dobott, miközben 4:0-s előnyt szerzett.

Dolan ezután szépített, de a 27 éves angol a hatodik szettben egy 96-os kiszállóval rövidre zárta a meccset.

„Hihetetlen, ez a győzelem nemcsak az én életemet változtatja meg, hanem az egész családomét is. Élveztem minden pillanatot, az egész vébén most voltam a legnyugodtabb, pedig most volt a legnagyobb a tét. Imádom minden pillanatát, jöjjön az elődöntő” – mondta a világranglistán 73. Aspinall.

A másik elődöntőben két kiemelt csapott össze egymással, Gary Anderson Aspinallhoz hasonlóan kényelmes előnyt szerzett, Dave Chisnall 3:0 után nyerte meg az első szettjét. Az angol 4:1 után is szépíteni tudott, de a legutóbbi két mérkőzésén döntő szettet játszó Anderson most nem akart drámát, 5:2-re győzött.

Az elődöntőben a Michael van Gerwen–Ryan Joyce meccs győztesével találkozik.

AZ ESTI PROGRAM

Michael Smith rendkívül magabiztosan kezdett az előző fordulóban a világbajnoki címvédő Rob Crosst búcsúztató Luke Humphries ellen és 3–1-re megnyerte az első szettet. Majd a második szettet is gyorsan behúzta (3–0). Humphries számára ismerős lehetett a helyzet, Cross ellen az előző este épp így (0:2) kezdett, innen tudott felállni és fordítani.

 

PDC Darts on Twitter

HUMPHRIES 2–2 SMITH Michael Smith is cruising so far as he takes the second set 3-0 to double his lead. #WHDarts


Az első lépést pedig meg is tette a fordítás felé: Humphries – többek között egy 170-es kiszállóval – 3–0-ra megnyerte a harmadik szettet (1:2). A másodikat viszont nem tudta megtenni, miután egy durva szektorhibával kiengedte kezéből a negyedik szett negyedik legjét. Smith köszönte szépen, s élt a lehetőséggel, a dupla 20-ast még elhibázva, a dupla tízet viszont már nem (1:3).

Az ötödik szettben már 2–0-ra is vezetett Humphries, ám Smith 104.16-os átlagot produkálva megfordította az állást, ezzel a kiesés szélére sodorva honfitársát (1:4).

A 10. kiemelt Smith innen már nem hibázott, az utolsó legben 87-ről két nyíllal kiszállt (1–3), ezzel búcsúztatva Humphriest (1:5).

 

PDC Darts on Twitter

OH MICHAEL VAN GERWEN | MvG makes his way to the stage #WHdarts https://t.co/1toOSZuJi1



 

Michael van Gerwen könnyed 3–0-s szettgyőzelemmel ragadta magához a vezetést Ryan Joyce ellen (1:0). A dartsos eddigi egyetlen találkozóját Hamburgban a holland nyerte 6:2-re, Van Gerwen akkor egy kilencnyilast is összehozott...

A második szettet is magabiztosan hozta a világelső, akit egyedül az bosszanthatott, hogy a harmadik legben elrontott egy dupla nyolcas kiszállót, ezzel átadva azt Joyce-nak, a következő körben viszont már befejezte a játékot (3–1), így ellépett 2:0-ra.

A harmadik szettben 2–1-nél Joyce először szerzett vezetést a mérkőzésen belül, majd el is hozta a szettet, az ötödik leget bull-lal nyerve (2–3) szépített (2:1)

Az angol lendülete a következő szett elején is kitartott, 2–0-ra ellépett, ám Van Gerwen ekkor magára talált, egalizált, és zsinórban a harmadik megnyert leggel fordított is (3:1).

Az ötödik szett ismét komolyabb izgalmak nélkül lett a hollandé, aki ezzel egyetlen lépésre került a találkozó befejezésétől és a Gary Anderson elleni elődöntőtől (4:1).

Joyce már nem tudott megújulni, így a hatodik szettel véget is ért a találkozó, Van Gerwen ezúttal is 3–1-re nyert, ezzel pedig lezárta az összecsapást (5:1).

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
NEGYEDDÖNTŐ

Nathan Aspinall (angol)–Brendan Dolan (északír) 5:1
Gary Anderson (skót, 4.)–Dave Chisnall (angol, 12.) 5:2
Luke Humphries (angol)–Michael Smith (angol, 10.) 1:5
Michael van Gerwen (holland, 1.)
–Ryan Joyce (angol) 5:1

ELŐDÖNTŐ
Gary Anderson (skót, 4.)–Michael van Gerwen (holland, 1.)
Nathan Aspinall (angol)–Michael Smith (angol, 10.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik