Darts: óriási csaták a negyeddöntő második napján

M. A.M. A.
Vágólapra másolva!
2019.07.26. 23:44
null
Rob Cross (Fotó: AFP)
Erős volt a kontraszt a csütörtökhöz képest: a világbajnokság utáni legrangosabb dartsversenyen, a blackpooli World Matchplayen pénteken két szoros és színvonalas, sőt emlékezetes negyeddöntőt láttunk, amelyek végén Rob Cross–Daryl Gurney elődöntő alakult ki az alsó ágon.

Úgy indult, mint csütörtökön, aztán nagyon nem úgy folytatódott, mint egy nappal korábban.

A negyeddöntők első napján két viszonylag sima összecsapást láthatott a blackpooli Winter Gardens szokás szerint telt háznyi közönsége, miközben a színvonal sem verdeste az egeket (a négy érintett játékos egyike sem érte el a 100-as körátlagot a végére, sőt ketten még a 90-eset sem), és hasonló mederben csordogált sokáig a harmadik negyeddöntő is. Olybá tűnt, a tavalyi meglepetés-világbajnok Rob Cross egész egyszerűen jobb dartsos, mint a régebb óta profi, de a kiugró eredményekkel a PDC-nél adós 2014-es BDO-világbajnok Stephen Bunting, aki ellen 9–4-re húzott el úgy, hogy közben beiktatott egy 20 nyilas leget is, ami nagyon emlékeztetett Michael Smith és Mervyn King hasonló megakadására a kiszállózásnál.

Aztán Bunting váratlanul szintet tudott lépni, 10–7-nél már 100 fölé is benézett az átlaga, 10–10-nél pedig utol is érte Crosst, akinek minden tudására szüksége volt, hogy visszaverje szívósan küzdő honfitársa kísérleteit a vezetés átvételére, de tartotta a kezdését, nem kiemelt ellenfele csak egyenlítgetni tudott 14–14-ig. Amikor is Cross megint hozta a kezdését, méghozzá egy meggyőző tíznyilassal, és a 30. legben egy újabb 180-as (a 13. volt neki a meccsen...), majd egy 177-es körrel megroggyantotta Buntingot, aki duplára sem tudott dobni, pedig ugye ő kezdett.

ROB CROSS ÉS A BIG FISH, AZAZ A 170-ES KISZÁLLÓ

Következhetett utánuk Daryl Gurney és Peter Wright rangadója – az egyetlen olyan negyeddöntő, amelyben az adott ág minkét kiemeltje érdekelve volt. Ennek megfelelően magas volt a színvonal kezdettől fogva, a két játékos szinte végig 100-as átlag fölött járt – de Gurney rendre előrébb tartott és Wright loholt utána, nem csak azért, mert az északír dobhatta el a mérkőzés első nyilát. A skót fantasztikus tömeget dobott, szórta a tripla 20-akat, ezzel együtt a 180-akat, ám amikor leért kiszállóra, gyakran belehibázott. Ezt a saját kezdéseinél megtehette, mert általában akkora volt a pontelőnye, hátsó pályáról viszont luxus volt, és ez meg is bosszulta magát. Konkrétan az, hogy a hajrában két egymást követő Gurney által kezdett legben is két nyilat rontott duplán, a harmadik kiemelt pedig amint leért, azonnal beletrafált.

Aztán az északír 14–13-as vezetésénél megakadt kicsit Wright a triplák tekintetében a saját kezdésénél, a szokatlanul kiegyensúlyozott Gurney pedig azonnal lecsapott, majd 180-nal kezdve magabiztosan húzta be a 29. leget és ezáltal a mérkőzést. Megérdemelten nyert, de Wright megérdemelte volna ezen a versenyen az elődöntőt, sőt... Kicsit a darts igazságtalansága, hogy a negyeddöntő magasan legmagasabb körátlagával kényszerült búcsúzni, és 20 egymást követő mérkőzés megnyerése után kényszerült gratulálni. Becsületére legyen mondva, ő nem hisztizett, nem vonult le egyből, hanem megtette.

A győztes Daryl Gurney (jobbra) így ismerte el  Peter Wright remek teljesítményét (Fotó: PDC Facebook)
A győztes Daryl Gurney (jobbra) így ismerte el Peter Wright remek teljesítményét (Fotó: PDC Facebook)

DARTS, WORLD MATCHPLAY, BLACKPOOL
NEGYEDDÖNTŐ (Ágrajz szerint)

Glen Durrant (angol, 92.84)–James Wade (angol, 8. kiemelt, 85.68) 16–7
Michael Smith (angol, 5., 96.54)–Mervyn King (angol, 88.37) 16–11
Rob Cross (angol, 2., 101.83)–Stephen Bunting (angol, 96.08) 16–14
Daryl Gurney (északír, 3., 101.86)–Peter Wright (skót, 6., 104.57) 16–13

A szombati program
20.00: elődöntő (Tv:
Sport2)
Michael Smith (angol, 5.)–Glen Durrant (angol)
Rob Cross (angol, 2.)–Daryl Gurney (északír, 3.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik