Darts: már nincs erősebbik nem, Sherrock ledöntötte a falakat

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.12.18. 20:01
Sporttörténelmi pillanatnak lehettünk tanúi kedd késő este, amikor megszületett az első női győzelem a Professional Darts Corporation világbajnokságán: az angol Fallon Sherrock 3:2-es szettaránnyal múlta felül honfitársát, Ted Evettset. Szettet már nyertek a hölgyek, vasárnap a japán Szuzuki Mikuru kettőt is, ez azonban már nem csak részsiker. Az alábbiakban ezt próbáljuk – divatos kifejezéssel élve – kontextusba helyezni.

Fallon Sherrock... Ízlelgeti az ember ezt a nevet, a sporttörténelmet író hölgy nevét – bár ezért a jelzős szerkezetért bizonyos kollégák a fejemet veszik majd a világhálón virtuálisan, mármint a megfogalmazás miatt, merthogy mi az, hogy egy dartsos sporttörténelmet ír, egyáltalán, hogy sport-e a darts. Ebbe a sokszor lefolytatott parttalan vitába most nem mennék bele, belementem már épp elégszer, legyen elég annyi, hogy én tegnap este is két ember nagyszerű küzdelmét láttam a képernyőn keresztül, ráadásul olyanokét, akiknek a testalkata semmivel sem kevésbé sportos, mint mondjuk az íjászoké vagy a sportlövőké, akiket az olimpiák programjában is láthatunk.

absolutely buzzing to have won the Irish open yesterday in Killarney, so pleased with how I played must be the lucky Guinness @modusdarts180 @dynasty_japan @lstyleglobal

1,476 Likes, 158 Comments - Fallon Sherrock (@fsherrock) on Instagram: " absolutely buzzing to have won the Irish open yesterday in Killarney, so pleased with how I..."



Szóval Fallon Sherrock. Egy átlagos külsejű, törékenynek tűnő testalkatú 25 éves angol ifjú hölgyről van szó Milton Keynesből, aki kedd este legyőzött egy férfit – specielTed Evettset, de ebben a történetben nem az ellenfél neve érdekes –, és a PDC-világbajnokságok történetében első alkalommal történt olyan, hogy a gyengébbnek titulált nem reprezentánsa megverte az erősebbet. Aki ezen az estén nem volt erősebb: mind a ketten 90 feletti körátlagot dobtak (a jobban kiszállózó Sherrock 91.12-est, Evetts 91.50-est), ami abszolút PDC-szint, aki ilyet tud, annak ott a helye, ez nem is lehet kérdés. Ami ténykérdés: a most zajló világbajnokság első 36 mérkőzéséből 13 olyan is volt, amikor egyik fél sem érte el.

Mármint a 90-es körátlagot.

Sherrock tehát jó meccsen és jó játékkal győzött, és ez nem az első ilyen tőle, tavaly speciel94.22-essel nyerte meg a második számú sportági szervezet, a nők eddigi világbajnokságaitrendező British Darts Organisation egyik legrangosabb versenyét, a World Trophyt. A legfontosabb meccsen, a döntőben rántva elő ezt az extrát. De ott az elődöntőben is 90 felett dobott (91.65), előtte viszont a negyeddöntőbeli (74.96) és a nyolcaddöntőbeli (75.78) átlaga sem érte el még a 80-at sem. És épp ezen a ponton érhető tetten a férfi és a női darts közötti különbség: a kiegyensúlyozottság, amiben az urak a hölgyek fölé nőnek, és szinte csak az. Elvégre itt nem számít a fizikai adottságok terén az emberi lét kifejlődéseóta fellelhető differencia, sem a fizikai erő tekintetében, sem akár a gyorsaságéban.

„Sajnos nekem még nem volt lehetőségem játszani Fallon Sherrockkal, viszont nagyon szeretnék egyszer. Ha jól emlékszem, akkor tavaly, Németországban, Kalkarban láttam először. Akkoriban megfigyeltem, tanulmányoztam a nagyobb játékosok verseny közbeni reakcióit. dobástechnikáját, mozdulatait, és hogy hogyan kezelik és reagálják le az adott helyzetet. Fallonnál észrevettem, hogy sokat tanulhatok tőle, hiszen tökéletesen kezelte a nyomást, a feszültséget darts közben. A mostani versenyen is bizonyított, hogy képes kizárni a körülötte lévő világot, amivel a szektorbiztonságot és az eredményességet is előidézte. A kedd este nyújtott teljesítménye valamennyi női dartsos számára példamutató. A győzelmét követően késő éjszaka még én is a tábla elé álltam gyakorolni” – mesélt Sherrockkalkapcsolatos személyes benyomásairólCsombok Krisztina, a BDO női világranglistáján jelenleg legelőkelőbb pozícióban jegyzett magyar, aki a 40. helyet foglalja el.

Won the Denmark Open and Denmark Masters this weekend !! Absolutely Buzzing !! Done the double #Proud @dynasty_japan @lstyleglobal @modusdarts180

908 Likes, 35 Comments - Fallon Sherrock (@fsherrock) on Instagram: "Won the Denmark Open and Denmark Masters this weekend !! Absolutely Buzzing !! Done the double ..."



Akad azonban itthon olyan, akinek személyes meccsélménye is van vele kapcsolatban...

„Játszottam ellene, sikerült nyernem is, de emberileg nem ismerem. Szimpatikus volt a játéka alapján, és ahogy a helyzetet kezelte. Jó volt látni tegnap, ahogy játszott. Fantasztikus játékos” – jelentette ki Ihász Veronika, az idei magyar bajnok. Aki tavaly áprilisban, Németországban, a 30. Bull's German Openen futott össze Sherrockkal a negyeddöntőben, és győzött 4–3-ra!

Végezetül még egy vélemény első kézből, a legutóbbi ellenféltől:

„Nem tudom tőle elvenni ezt a sikert, és bármennyire is csalódott vagyok, csak azt tudom mondani: gratulálok, Fallon! Megérdemel minden dicséretet, amit kap – kezdte a keddi mérkőzés utáni nyilatkozatát a legyőzött úriember, Ted Evetts, aki tényleg úriember, amint az kiderül a folytatásból is. – Foltokban tényleg jó voltam, de még akkor is lépést tudott tartani velem, és osztályon felüli játékot mutatott be. Nem használhatom a közönséget ürügyként, ez az én saját dolgom, semmi máshoz sincs köze. Sajnos ezen az estén a rossz oldalon voltam, de ez most arról szól, hogy végre egy nő is megcsinálta, én pedig örülök Fallonnak, mert nagyszerű lány. Fallon, Lisa (Ashton) és Mikuru (Szuzuki) egyaránt a PDC-be valók. Élvezik a hangos közönséget és a légkört, ez élteti őket.”

PDC Darts on Twitter

SHERROCK MAKES HISTORY. Fallon Sherrock has become the first woman to win a match at the PDC World Championship. Just look at these scenes, a history making moment for darts. https://t.co/zqoOeyQLmt


DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG,
5. NAP
1. FORDULÓ
Ted Evetts (angol) (91.6)–Fallon Sherrock (angol) (91.33) 2:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik