Darts: Lisa Ashton is Pro Tour-kártyát szerzett a Q-Schoolon

MIHÁLYI ANDRÁSMIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.01.20. 08:53
null
Németh Szabolcs szerepelt a legjobban a magyarok közül a hildesheimi Q-School-versenyeken
Vasárnap véget ért a Professional Darts Corporation idei év eleji négynapos kvalifikációs versenysorozata, az úgynevezett Q-School, amelyen Pro Tour-kártyát lehetett szerezni, vagyis két évig tartó jogosultságot a PDC versenyein való indulásra. Külön küzdöttek a britek és a nem britek, előbbiek az angliai Wiganben, utóbbiak a németországi Hildesheimben. Ezen a helyszínen tíz magyar játékos is nekivágott a nagy feladatnak.

 

Hildesheimben sajnos nem sok babér termett a mieinknek – vagy legalábbis lényegesen kevesebb, mint amennyit reméltek, reméltünk. Már az első napon látszott, hogy itt és most nem a magyarok lesznek a főszereplők, mert összesen öt győzelmet arattak csütörtökön, az utolsó állva maradottak a 128 között hullottak ki. Másnap már hét diadalnak örülhettünk – de ez maximum akkor ért volna Pro Tour-kártyát, ha egyvalaki aratja. Vagy még akkor sem, mert akkora volt a mezőny: a két helyszínre összesen 853 nevezés érkezett! De pénteken már a legjobb 64-ig jutott két magyar, név szerint Németh Szabolcs és Végső János. Szombaton hat magyar győzelem jött össze, és ismét ott volt két fiunk a legjobb 64 között, ám Lakatos Gergely és Németh Szabolcs számára is ez lett a végállomás. Jött a vasárnap, és a rekordbeállítás, illetve a rekorddöntés: ismét hét meccset nyertek a magyarok, egyvalaki viszont immár a legjobb 32 közé is bejutott: Németh Szabolcs, akinek a nevét az előző két versenynapon is a legtovább állva maradók között találhattuk.

De sajnos ez volt a maximum, a végállomás.

EZÚTTAL ASHTON ÍRT TÖRTÉNELMET
Több hölgy is megpróbálkozott a Q-Schoolon a Pro Tour-kártya megszerzésével, a legtöbben a PDC legutóbbi világbajnokságán remeklő Fallon Sherrocktól remélték az áttörést. Neki azonban ezúttal nem ment olyan jól, nem volt elég stabil: remekül kezdett, az első napon három győzelmet aratott (sorrendben 79.1-es, 83.3-as és 93.1-es körátlaggal), a negyedik meccsén kapott ki a legjobb 64 között 80.2-essel. Aztán pénteken 78.0-val esett ki az első meccsén az 512 között, szombaton egy 89.3-as átlaggal megnyert meccs után 81.9-essel zúgott ki a 256-ban, a vasárnapi utolsó napon pedig 91.7-es átlaggal búcsúzott azonnal, megint az 512 között. Lisa Ashton ezzel szemben már csütörtökön négyszer győzött (84.2, 89.4, 77.3, 87.2 voltak az átlagai), a 32 között kapott ki 82.9-cel, pénteken hét meccset nyert (89.2, 82.8, 85.2, 93.6, 89.5, 84.7, 89.1), az elődöntőben állították meg (88.0), szombaton egy győzelem (81.0) után kiesett a 256 között (80.3), majd vasárnap megismételte ugyanezt (győzelem 81.3-mal, aztán vereség 86.0-val). Ezzel a teljesítménnyel összesen kilenc pontot gyűjtött, és ezzel pont alatta húzták meg a vonalat.

Németh így összesen 8 pontot szerzett, amivel 27. lett a 328 főt számláló hildesheimi mezőnyben, ahonnan a napi végső győzteseken kívül heten jutottak hozzá a hőn áhított kártyához, a szegedi dartsos tehát mindössze húsz hellyel (és hat ponttal) maradt el ettől.

Ami a többi magyart illeti, 87. lett Végső János négy ponttal, 116. Kovács Patrik és 120. Lakatos Gergely egyaránt három ponttal, 168. Székely Pál két ponttal, 196. Böröczi Áron, 209. Balló Sándor, 215. Major Nándor egy-egy ponttal, és 245. Prés Nándor, valamint 325. Langi Szilveszter pont nélkül. Ami az összmérlegünket illeti, 64 magyar érdekeltségű mérkőzésből 25 győzelem született, ez 39 százalékos mutató, a körátlagokat tekintve pedig a legjobban sikerült mérkőzés ugyancsak Németh Szabolcsé, akinek a második napon a legjobb 64 között 89.3-as átlag szaladt ki a kezéből – de ez sem lett elég a győzelemhez, viszont neki ezen a találkozón volt egy 11 nyilas legje, amit megnyert. A bűvös 90-est azonban sajnos senkinek sem sikerült megdobnia ezen a négy napon a tíz magyar játékos közül.

És akkor nézzük a kártyához jutókat: Hildesheimben, tehát a mi régiónkban az osztrák Harald Leitinger lett a csütörtöki, a belga Mike De Decker a pénteki, a cseh Karel Sedlácek a szombati, a német Steffen Siepmann pedig a vasárnapi győztes, a pontverseny alapján kártyát kapott még a holland Dirk van Duijvenbode, Wesley Harms, Derk Telnekes és Martijn Kleermaker, a svéd Daniel Larsson, valamint két régiónkbeli, a horvát Boris Krcmar és a lengyel Krzysztof Kciuk.

Wiganben többen indultak és több kártyát is osztottak szét, ott a napi döntősök mellett tizenketten örülhettek a pontverseny végeredménye láttán. Név szerint csütörtökön az angol Jason Lowe és Gary Blades, pénteken az angol Bradley Brooks és a hongkongi Kai Fan Leung, szombaton az angol Aaron Beeney és a kanadai Jeff Smith, vasárnap pedig az angol Scott Waites és a walesi Nick Kenny, továbbá az angol Adam Hunt, Peter Jacques, Andy Hamilton, Alan Tabern, Wayne Jones, Martin Atkins, Steve Brown, Darren Penhall és Lisa Ashton (vagyis egy hölgy, róla keretes írásunkban olvashat bővebben), a skót Ryan Murray és William Borland, valamint az ausztrál Damon Heta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik