Csupasport: tényleg, milyen magas a Mount Everest?

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.06.26. 19:04
Címkék
A Föld legmagasabb hegye, a Mount Everest magasságát a második világháború óta többször is lemérték. Mivel eltérő adatok születtek, egy kínai expedíció idén újra próbálkozott.

A Mount Everest hivatalosan is elfogadott magassága ma 8848 méter, amely számos vitát szült már azóta, hogy az indiaiak az 1952 és 1955 közötti méréseik alapján ezt az értéket megállapították. Az első mérést ugyanakkor nem ők, hanem a hegyet felfedező britek végezték 1856-ban, akik 8840-re becsülték. 1999-ig kizárólag az indiaiak méréseit használta minden útleírás, földrajzkönyv és térkép, annak ellenére, hogy többször is újramérték a hegyet.

2020-ra nemcsak azért érkezett el az ideje egy újabb mérésnek, mert egyes tudósok szerint a lemeztektonikai mozgásoknak köszönhetően az Everest csúcsa északkelet felé mozog és évente 3-6 milliméterrel nő, hanem mert a 2015-ös nepáli földrengés nagy valószínűséggel a Csomolungmára is hatással volt, elég, ha csak a csúcs előtt lévő Hillary-lépcsőre gondolunk, amely ekkor nagyrészt leomlott.

A teljes sztorit elolvashatják a Csupasporton, ahol az egykori (?) Formula–1-es pilótáról, Fernando Alonsóról is olvashatnak, aki mostanában egészen más sportággal próbálkozik, valamint összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a Magas-Tátra egyik legveszélyesebb turistaútjáról, a Sas-útról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik