Csupasport: Kié a dicsőség? Tragédia a Matterhornon

Vágólapra másolva!
2019.07.02. 19:38
A „hegyek hegyeként” is aposztrofált Matterhorn az Alpok és az alpinizmus egyik legismertebb jelképe, első megmászása tragédiába fordult, mégis olyan jelentőséggel bírt, mint később a Mount Everesté.

„Az emelkedő könnyebb lett, Croz és én pedig egy nyaktörő futammal rohanni kezdtünk a csúcs felé, aminek holtverseny lett a vége – emlékezett vissza Whymper a legendás Matterhorn első, 1965-ös megmászására. – Egy óra negyven perckor a világ a lábaink előtt hevert, meghódítottuk a Matterhornt! Hurrá! Egy lépésnyomot sem láttunk.”„Az emelkedő könnyebb lett, Croz és én pedig egy nyaktörő futammal rohanni kezdtünk a csúcs felé, aminek holtverseny lett a vége – emlékezett vissza Whymper a legendás Matterhorn első, 1965-ös megmászására. – Egy óra negyven perckor a világ a lábaink előtt hevert, meghódítottuk a Matterhornt! Hurrá! Egy lépésnyomot sem láttunk.”

Mikor a lassabban haladó, barátból lett rivális Jean-Antoine Carrel meglátta őket a csúcson, kétszáz méterrel alóluk csalódottan visszafordult a csapatával. A történet további része már nem volt ilyen dicsőséges, egyrészt a siker körülményei, másrészt az ereszkedés közben történt tragédia miatt.

A teljes történetet elolvashatjátok a Csupasporton, ahol ezen kívül összegyűjtöttük az öt legjobb filmet, ami mozgásra inspirál bárkit, és – hogy a hegymászásnál maradjunk – beszámolunk arról is, hogy Varga Csaba elérte a 8080 méter magas Gasherbrum I alaptáborát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik